Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу поскъпването на винетките се проведоха в цялата страна

| обновено на 28.11.15 в 20:06
Снимка: Марина Бенова

Протестите срещу поскъпването на винетките събраха стотици шофьори на авто шествия в областните градове. От  10 декември за леките автомобили  ще се плаща 97 лева за годишна винетка, а месечните и седмичните поскъпват с по 5 лева.

В София недоволните шофьори се събраха в 13 часа пред  Народното събрание. Протестиращите се придвижиха до Орлов мост, като блокираха цялото движение до Орлов мост. Според организаторите, цената на винетките в много европейски държави е по-ниска, а пътищата са много по-добри.  Когато намерим подобрение от 40%, тогава бихме заплатили 40% увеличение, обобщиха те.

Шествие с десетки автомобили и рокери премина по улиците на Варна. Протестиращите обясниха, че доходите са ниски, а пътищата - в лошо състояние и затова винетките стикери не трябва да поскъпват.

Над 70 коли се включиха в автошествието срещу увеличението на цените в Бургас, което блокира за два часа напълно движението към подхода от Бургас за магистрала Тракия.  Това е най-големият протест в областния град от години. Колите се движеха бавно и в двете платна, а в колоната от автомобили попаднаха десетки шофьори. Така разстоянието от 15 километра до квартал Ветрен беше изминато за близо час. Полицейски коли охраняваха шествието. Протестиращите дадоха път на линейка. Организатор на протеста бе Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес в Бургас.
 
Над 100 автомобила участваха в протестното шествие по улиците на Враца . Протестиращите недоволстват от лошото състояние на пътищата в Северозападна България и начина, по които се изразходват събраните  такси. На всеки от автомобилите в шествието е залепен плакат, на който е изобразена кола, чието предно колело е попаднало в дупка и с надпис: "Няма да плащам скъпи винетки".

Около 20 души се събраха пред Общината в Разград на организирания в  социалната мрежа  протест. Организаторът на местния протест Деян Пейчев каза:

СнимкаНе са ми проблем 30 лева, но въпросът е принципен, защото възрастен човек, примерно от Ушинци, който има бабичка до себе си и трябва да я донесе на преглед трябва да си плати винетка 97 лева за два пъти в годината да дойде до Разград, а хора, които пътуват постоянно с по-големи коли, минават хиляди километри, а трябва да заплатят същата цена. Това не е честно. В другите държави е решено като или тази такса е в литър гориво, или е за лицето, което използва, или се заплаща за пътя, по който минавате
.

Над 50 автомобила участваха в шествието в Благоевград. Протестиращите се събраха в 13 часа пред ЮЗУ "Неофит Рилски", а в 13.20 с надути клаксони потеглиха по улиците на града.

Жители на Ловеч протестираха пред сградата на общината  срещу новите цени на винетките и лошото състояние на пътищата. Те бяха категорични, че пътищата към селата в областта са в окаяно състояние, но изразиха съмнение, че с поскъпването на винетките то ще се подобри.

Протест имаше и в Габрово. Недоволните от промяната преминаха по улиците на града в автошествие с надути клаксони. Хората бяха категорични че състоянието на второстепенните пътища е под всякаква критика.

Организираният в социалните мрежи протест „Не на винетка 97 лева“ събра под Сините камъни над 300 автомобила от Сливен, Нова Загора, Ямбол, Димитровград, Хасково, Пловдив и други градове, които се включиха в автошествие срещу скъпите винетки, завършило в центъра на областния град.  Организаторите заявиха, че обмислят нови протести и блокиране на пътища, ако няма резултат.  Те изразиха съмнение, че парите от винетките ще се дават за поддръжка на пътищата. Хора на село, които имат коли за 500 лева, трябва да купуват винетка за 100?! Те трябва да си продадат колата, че да си купят винетка!

Шуменски шофьори също подкрепиха днес националния протест. Над 30 коли се включиха в шествието, което тръгна по централния булевард "Симеон Велики” в града в посока към Томбул джамия и сградата на общинската администрация.

От МРРБ и "Пътна инфраструктура"  обсновават поскъпването на винетките с това, че ще се осигурят 73,5 милиона лева средства, които ще дават възможност за ремонтиране на по-голям обем пътища през следващата година.  Министър Лиляна Павлова заяви, че новите цени няма да бъдат преосмислени, а събраните от винетки суми ще се използват изцяло за ремонт на пътища.

Няма причина да преосмисляме позицията си. Ако разделим тази винетка на месеците, които я ползваме, годишната винетка на 12 месеца, това е 8 лева на месец. Нормално е да я плащат тези, които ползват.

Протести имаше и в Шумен,Разград, Габрово, Ловеч, Сливен и други градове



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08