Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7,20 лева на ден остава минималното обезщетение за безработица

Снимка: БГНЕС

Минималното обезщетение за безработица се запазва на стойност от 7 лева и 20 стотинки на ден, реши Народното събрание което приема на второ четене Закона за бюджета на общественото осигуряване догодина. 

От "БСП лява България" поискаха увеличаване на вноската във фонд "Безработица", а от Реформаторския блок настояха за по-високо дневно обезщетение.

Във фонд "Безработица" трябва да има по-големи постъпления от хората, които в момента имат работа, но в последствие евентуално биха имали нужда от обезщетения, обясни Таско Ерменков от БСП:

Знаете колко е трудно сега да се намери работа, но поне да има някакъв достоен, ако не съвсем, то поне осигурен минимум на доходи, които да могат да им позволяват поне да преживяват.

Средно годишно около 91 600 души се регистрират в бюрата по труда, като около 1/4 от тях са с минимално обезщетение. Това са хората, които са били дисциплинарно уволнени, или са били освободени по взаимно съгласие или в рамките на три години за втори път остават без работа, припомни доктор Хасан Адемов от ДПС:

Аз разбирам вашето желание да балансирате фонд "Безработица", но той е само един от всички останали фондове. В състояние ли сме, работодателите в България могат ли да издържат такова увеличение на осигурителните вноски?

Ако минималното обещетение за безработица се увеличи до 8 лева на ден, това ще струва само 5 000 000 лева допълнително на НОИ, коментира Димитър Танев от реформаторите:

По-важно е да има резерви и икономиите да бъдат използвани за това, а не да търсим увеличение на осигурителните вноски.

Като аргумент за запазване на размера на минималното обезщетение за безработица на 7 лева и 20 стотинки на ден, Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че не бива младите хора да се стимулират да остават извън пазара на труда за дълго време и да разчитат единствено на парите от държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Продължават гърмежите след пожара в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Продължават гърмежите след пожара в складовете за пиротехнически изделия в Елин Пелин, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е в село Петров, община Сандански, заедно с премиера Димитър Главчев, във връзка с пожара около българо-гръцката граница. Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин..

публикувано на 29.07.24 в 13:11

Зачестяват измамите с бързи кредити

Увеличава се броят на измамите с бързи кредити, предупреждават от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. В нея се зачестяват сигналите за фирми - фантоми през летния сезон. От асоциацията изпращат няколко съвета към потребителите, които имат нужда от небанково кредитиране. Често фирмите - фантоми създават фалшиви интернет страници,..

публикувано на 29.07.24 в 13:11
Калин Стоянов и Димитър Главчев

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета

В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета, обяви премиерът Димитър Главчев, който заедно с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисният щаб. Днес гасенето на пожара на българска територия, който е засегнал над 70 декара площ на няколко места..

публикувано на 29.07.24 в 12:50

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин На срещата при областния управител на София,..

публикувано на 29.07.24 в 12:26

Взрив в завода за целулоза край Свищов

Взрив е избухнал около обед в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов.  Имаше запалване в инсталацията за хлорен диоксид, която е част от инсталацията за производство на целулоза, след което има възникнал взрив, потушен е пожарът, тепърва ще се установяват последствията, заяви пред БНР Михаил Колчев, изпълнителен директор на "Свилоза"...

публикувано на 29.07.24 в 12:14

ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа

Това е последният шанс 50-ото НС да излъчи правителство и да не отлети скоропостижно и без съществени постижения в историята. От самото начало на този процес вие застъпвате тезата за необходимостта за редовно правителство и отстоявате формулата за надпартиен експертен кабинет. И на фона на конфликтите между партиите и вътрешнопартийните раздори..

публикувано на 29.07.24 в 12:10

Правителството следи с тревога изявления в РСМ, насочени към нарушаване на международни ангажименти

Правителството на Република България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Република Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност вкл. чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор VIII..

публикувано на 29.07.24 в 11:41