Помогнете на жените, жертви на насилие, с SMS на номер 17 777 с текст DMS SILA

Всяка четвърта жена е подложена на насилие в семейството си. Тези жени и децата им могат да намерят подкрепа в кризисните центрове в страната, а също и чрез неправителствени организации. Не достигат обаче средствата за издръжката на центровете, в които се оказва помощ на жените и децата, претърпели насилие. Ако искате да помогнете, можете да дарите 1 лев, като изпратите съобщение с текст с латински букви DMS SILA на номер 17 777 за всички мобилни оператори.

В 14 кризисни центъра в страната жените и децата, които са били подложени на насилие, получават психологическа и правна помощ. Чрез кампанията “Избери, за да помогнеш“ ще бъдат дарени средства за шест такива центъра. От Българския фонд за жените от много време настояват да бъде криминализирано домашното насилие.

Ние се надяваме поне по около 2 хил. лева да успеем да им дарим на всеки от центровете. Търсим минимум 12 хил. лева. Дори със самата кампания за подкрепа на центровете искаме да популяризираме проблема и да отправим покана към жени, които живеят в ситуация на насилие, да потърсят помощ. Материалната подкрепа не е единственото важно. Необходимо е да се чуе за възможностите, предлагани от кризисните центрове, и това да доведе до евентуална подкрепа за увеличаване на кризисните центрове. Близо 1 млн. българки страдат от домашно насилие.
Това обясниха пред “Хоризонт“ Надежда Дерменджиева и Гергана Куцева от Българския фонд за жените.


За помощта, която кризисните центрове предоставят на жените в нужда, чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33