Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Адио Рио" след 0:3 от Франция

Тодор Скримов атакува срещу тройна френска блокада
Снимка: cev;lu

Волейболистите на Франция победиха с 3:0 гейма (25:19, 25:20, 25:15) състава на България и заеха първото място в нашата група на олимпийската квалификация в Берлин. Така европейските шампиони ще играят срещу Германия или Полша на полуфиналите, а нашите национали отпадат от надпреварата, което означава, че няма да играят за 3-ти пореден път на олимпийски игри.

В последния мач на нашите тук на квалификацията в Берлин селекционерът на тима ни Пламен Константинов отново заложи на изненадата, след като на поста либеро титуляр излезе Владислав Иванов, а Теодор Салпаров беше записан като полеви играч. Любомир Агонцев започна като разпределител, на диагонал с него Николай Учиков, в центъра Виктор Йосифов и Николай Николов, на посрещане Мирослав Градинаров, Тодор Скримов и Иванов. Пенчев отново остана на пейката, явно невъзстановен от пневмонията, от която нашия медицински щаб го лекуваше в последните дни. Французите излязоха с титулярите, защото се нуждаеха поне на теория от един гейм, за да се класират напред, и от два, за да заемат първото място в нашата група.

Мачът не започна добре за нашите след атака на Нгапет и два бързи сервиса на звездата на французите. Последва блокада в центъра и нова точка за европейските шампиони. Постепенно след 2 блокади и ас на Миро Градинаров в тялото на Ървин Нгапет намалихме разликата само до точка, но все пак при първото техническо съперниците ни водеха с 8:6. Нова силна серия в защита на Франция и нови 2 точки в повече – 11:7 и прекъсване за Константинов. Мартин Божилов се появи отново в игра на мястото на Тодор Скримов, а нашите отиграха след мощна атака на Учиков. До второто техническо в гейма шампионите на Европа добавиха още една точка в актива си – 16:11. Двубоят продължи точка за точка, като при поредния ас в зоната на Градинаров Пламен Константинов взе и втората си почивка при 21:16. До края на гейма в игра влязоха още Теодор Салпаров и Георги Братоев, но това не промени нищо на игрището – 25:19 и 1:0 за Франция.

Във втората част Теодор Тодоров започна като титуляр на мястото на Николай Николов, а селекционерът на Франция Лоран Тили извади по-голямата част от звездите си. Двата тима редуваха силни отигравания и грешки, като националите ни имаха 2 точки повече при второто техническо прекъсване. Резервите на французите ни изравниха при 17:17, а след това и поведоха с 19:18. Последва нова серия от сервис и невероятна защита от европейските шампиони и съвсем логично те приключиха гейма с 25:20.

В последния гейм французите отново поведоха при първото техническо прекъсване с 8:6, а след това и с 12:8, което пък принуди Пламен Константинов да ползва правото си на почивка. След ас в зоната на Тодор Скримов на негово място в игра се появи Методи Ананиев. Това не промени нищо и французите спечелиха този гейм, който ще искаме бързо да забравим, с 25:15, а с това и мача с 3:0. Така след 2 поредни участия на олимпийски игри – в Пекин през 2008 (5) и в Лондон през 2012 (4), националите ни ще пропуснат Олимпиадата в Рио де Жанейро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
България - Турция

Младите ни волейболисти с втора загуба на Европейското

Националният волейболен тим на България за мъже U18 загуби от отбора на Турция с 0:3 (18:25, 23:25, 22:25)  на Европейското първенство, което се провежда в София и Пловдив. Нашият тим допусна втора поредна загуба в зала "Левски София", след като вчера отстъпи и пред Финландия.  Съставът на България бе Николай Николаев, Жасмин Величков, Ерик Георгиев,..

публикувано на 15.07.24 в 20:40

БФС измести за по-късни часове мачовете от първите два кръга

Спортно-техническата комисия на Българския футболен съюз (БФС) направи промени в началните часове на мачовете от първия и втория кръг на Първа лига, които са продиктувани от горещото време. Дербито на първия кръг между отборите на Лудогорец и ЦСКА (София) се изместено с 15 минути и ще започне в 21.15 часа на стадион "Хювефарма-арена" в град Разград...

публикувано на 15.07.24 в 20:26

Ансамбълът усложнява съчетанията преди Олимпиадата

Ансамбълът ни ще усложни съчетанията си по време на тренировъчния лагер на „Спорт Палас“.  Камелия Петрова, Магдалина Миневска, София Иванова, Маргарита Василева и Рейчъл Стоянов заминават утре за последния си подготвителен лагер, това споделиха специално за БНР Камелия Петрова и Маргарита Василева при прибирането си в София от световната чалъндж..

публикувано на 15.07.24 в 17:04
Александра Трусова

Александра Трусова се завръща на леда през новия сезон

Фигуристката Александра Трусова работи върху два скокови елемента и планира да се завърне на леда през новия сезон, съобщава ТАСС. Вчера рускинята обяви, че ще участва в контролните състезания за определяне състава на националния отбор, които ще се проведат на 14-15 септември в Санкт Петербург. "Александра Трусова работи върху два скока – троен аксел..

публикувано на 15.07.24 в 16:23

НСА с 16 олимпийци на Игрите в Париж

Национална спортна академия „Васил Левски“ ще има 16 олимпийци на предстоящите летни игри в Париж. Откриването е на 26 юли, а България изпраща 46 състезатели в 16 спорта. Така една трета от елитните спортисти, от които очакваме добро представяне и медали на олимпиадата, са възпитаници на НСА. Някои от тях са дипломирани специалисти, други са в..

публикувано на 15.07.24 в 14:27
Килиан Мбапе

80 000 ще приветстват Мбапе в Реал (Мадрид)

Всички билети за представянето на нападателя на френския национален отбор Килиан Мбапе в Реал (Мадрид) вече са разпродадени, съобщава вестник АС. Събитието утре на стадион "Сантиаго Бернабеу". Капацитетът на съоръжението е 80 хиляди зрители. В първия ден от продажбите, 12 юли, запалянковците изкупиха 85 процента от входните талони. В неделя вечерта, 14..

публикувано на 15.07.24 в 13:33
Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. На олимпийския стадион в Берлин футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-та, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал след поражението от Италия с дузпи преди три..

публикувано на 14.07.24 в 23:55