Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: Не очаквайте аз да бъда част от някаква фракция в БСП

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев призова за сближаване на БСП с други леви формации за президентските избори. Това той направи по време на традиционната следновогодишна среща в София с българските медии. Според него БСП е в състояние да спечели президентските избори, но само ако разшири влиянието сред хората.

БСП трябва да се отвори по-активно не само към лявомислещите, но и към колебаещия се електорат, който е нито десен, нито ляв, смята Станишев. Много трябва да се мисли за президентската кандидатура на левицата, тъй като според Станишев, БСП е в състояние да спечели президентските избори.

На въпрос на "Хоризонт", дали партията се нуждае от нов лидер с оглед предстоящия конгрес на БСП, Станишев отговори така:

Не очаквайте аз да бъда част от някаква фракция в БСП. Не съм играл и няма да играя подобна роля, но всеки кандидат, в това число и председателят на партията Михаил Миков, трябва да дадат своята визия за политиката на БСП.

Сергей Станишев подчерта, че БСП трябва да демонстрира повече опозиционност и алтернативност в социалната сфера. Той каза, че не иска този конгрес да се превърне във вътрешнопартийна разправия. Станишев сподели, че не съжалява за извинението към българските турци за възродителния процес на митинга на Орлов мост. Според него ДПС е достатъчно стабилна и опитна партия, за да реши своите вътрешни проблеми. Той не се ангажира с прогноза какви ще са отношенията между БСП и ДПС след отстраняването на Лютви Местан, но по думите му сега е станало ясно кой е свалил кабинета "Орешарски" и защо:

Доскорошният лидер на ДПС ясно каза, че той го е направил, но очевидно тук е имало политическа сделка между ДПС и ГЕРБ в този момент с идеята, както потвърждава и самият господин Местан, ДПС да свали правителството на Орешарски и да влезе, както той каза, през парадния вход във властта. Това се оказа не прозрение, а тежка политическа грешка.

Евентуален политически проект на Местан би бил неуспешен, смята Сергей Станишев:

Един политически проект, над който тегне съмнението, не е меко казано за това, че се управлява от Анкара, би бил неприемлив партньор, за която и да е политическа партия.

Президентът на ПЕС разкритикува настоящия кабинет и го нарече кабинет на политическата и икономическата сделка, без реални реформи и с илюзия за стабилност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Първите седем камиона с осигурената от

В засегнатите от пожари райони вече се приемат заявления от фермерите за финансова помощ

От тази сутрин са създадени изнесени работни места в районите, засегнати от пожарите, за да се улеснят пострадалите земеделски производители при подаването на заявления и да не се налага да ходят до областните дирекции по земеделие. Това съобщи в брезнишкото село Слаковци министърът на земеделието и храните Георги Тахов. Министърът заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 17:28

Загасен е пожарът край "Меден рудник" в Бургас, унищожени са зеленчукови градини

Загасен е пожарът край бургаският квартал "Меден рудник", който възникна в обедните часове днес. Пожар в района на бургаския квартал "Меден рудник", горят сухи треви и храсти Изгорели са сухи треви и храсти и 2 частни зеленчукови градини. В потушаването на огъня са участвали 6-има огнеборци с 2 противопожарни автомобила. По информация на..

публикувано на 29.07.24 в 17:19

Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника

Община Елин Пелин предупреди гражданите да не събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника. В четвъртък база на фирма за пиротехника се взриви. А при инцидента загинаха четирима души. От общината предупреждават, че е възможно по пътното платно и около него да има остатъци от пиротехника и отломки, които да са..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Калоян Методиев

Калоян Методиев пита защо е поканен на разговори за третия мандат с депутати от разпадналата се ПГ на "Величие"

Депутатът Калоян Методиев, който не членува в парламентарна група, е изпратил писмо до преговорния екип на "Има такъв народ" (ИТН) за провеждане на срещи в опит за съставяне на правителство с третия мандат.  ИТН получи третия мандат: Ще разговаряме с всички, за кабинет е нужна широка подкрепа В писмото Методиев посочва, че би участвал в..

публикувано на 29.07.24 в 17:04
Елизавета и Маргарита от Бесарабия

Отличници на Болградската гимназия мечтаят да учат в България

Болградската гимназия е най-старото и най-авторитетно средно училище в Бесарабия. За историята й се знае много, но и днес тази гимназия изпраща випускници, чиито успехи са гордост за цялата общност.  Две от отличничките на Болградската гимназия - Елизавета Марчева и Маргарита Архупова, разказват за мечтите си да учат в България. Повече от..

публикувано на 29.07.24 в 17:03

Няма кандидати да учат в Техническата гимназия във Враца

Най-старото и престижно професионално училище във Враца е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми.  Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват резултатите от стажовете в страни..

публикувано на 29.07.24 в 16:31

Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но без да въвлича региона в пълномащабна война

Израел иска да нанесе щети на подкрепяната от Иран ливанска организация "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война, заяви високопоставен израелски военен служител. Според други двама изралески представители еврейската държава се подготвя за евентуални сражения с продължителност няколко дни, след като обвини "Хизбула" за гибелта на 12..

публикувано на 29.07.24 в 16:16