Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози протестираха заради решение за концесията на плаж "Корал"

Плажът на къмпинг "Корал"
Снимка: БГНЕС

Представители на Сдружението "Да запазим Корал" протестираха пред Министерството на регионалното развитие заради решението за концесията за плаж "Корал". Министърът на регионалното развитие и благоустройството е подготвил процедурата за предоставяне на концесии за морски плаж „Корал“ и тя е внесена в Министерския съвет.

Плажът "Корал" е отдаден под наем за пет години вместо за обявената екоконцесия. Това възмути природозащитниците. Те настояха да бъдат прекратени незабавно процедурите и да се обяви нов конкурс. 
Двама души са кандидатствали за концесията - Атанас Русев, който е бил наемател на плажа преди години и е председател на сдружение "Да запазим Корал", днес заедно със свои приятели поддръжници протестираше пред регионалното министерство.
На екоконцесията победители сме били "Да запазим Корал", а пък е изкарано, че победител е една друга фирма, свързана с господин Сава Чуролеев. Значи не може в един месец, април на 2015 година в рамките на 15 дни за един плаж да се пуснат успоредни процедури. Една процедура за наем за пет години и една процедура за концесия за 15 години и това става за едно и също място.

Другият кандидат е бил Сава Чуролеев, който има намерение да строи ваканционно селище. Вчера в интервю за "Хоризонт" той коментира.
Останах с впечатлението, че когато стана ясно, че тази фирма е моя, изведнъж в министерството се уплашиха, че отново еколозите ще ги атакуват и, както много често реагират в момента в държавата, вместо да решават нещата  ги отлагат във времето. Казаха ми, по добре да развалим процедурата, защото ако е на Чуролеев те тука ще започнат да пишат срещу нас.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството категорично възразиха срещу грубите опити за манипулация по повод стопанисването на плаж "Корал". Според тях, не е изключено появата на тези твърдения в средата на зимата да идват именно от неуспели кандидати в процедурите за стопанисване на плажовете.

В момента плаж  „Корал“ няма нито наемател, нито концесионер, коментираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Усилията са плажът да бъде запазен екологичен, а процедурата за обявяването му за екоплаж да продължи през март. Обявеният през миналата година за концесия със заложени екологични критерии бе провален поради несъответствия между предложените финансови параметри на подадените оферти за стопанисване и администриране на целия процес до края на концесията и тя бе прекратена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп вчера като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07