Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриотичният фронт поиска три оставки в просветното министерство

Снимка: БГНЕС

Заради скандала с учебния материал парламентарната група на Патриотичния фронт поиска заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева и други чиновници на ръководни длъжности да понесат отговорност. Това оповести депутатът Красимир Богданов:

При такъв голям скандал не може всичко да остане само в рамките на някакви експертни мнения и становища. Някой трябва да понесе отговорност за това, което се случи. Това са хората, които са пряко отговорни за тези скандални планове и програми, които бяха обявени като предварителни. Разбира се, това са директор дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова, госпожа Мюйессер Солак - началник на политическия кабинет на министъра на образованието, ресорният заместник-министър на образованието и науката - госпожа Ваня Кастрева с ресор "Средно образование". Смятаме, че трябва да бъде потърсена отговорност.

Министър Тодор Танев също каза, че ще има промени в екипа му: 

Би било съдбоносна грешка, ако аз взема по-драстични мерки - да уволнявам, в смисъл да уволнявам големи количества, което се очаква от публиката - да има кръв. Нека публиката да помисли за другото, мога ли да обезглавя министерството. В момента в останалите експерти да създам страхове точно в момент, в който трябва да вършат работа. Няма да ги стимулирам, но в никакъв случай няма да има и затваряне на очите пред това, което предстои. 

По-рано темата за промените в учебните планове за средно образование коментира и омбудсманът Мая Манолова. Според нея е било необходимо предварително да се направи обществено обсъждане на предложенията.



 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Станислав Балабанов за третия мандат: Ще преговаряме с всички, включително независимите Ако..

публикувано на 28.07.24 в 19:13

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието.  Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с японските им колеги Йоко Камикава и Минору Кихара. Двете страни определиха Китай като..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България иска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59