Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

| Интервю
Снимка: БТА, архив

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си.

Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР.

„Аз от малка съм мечтала да бъда шампионка и може би това ме е запазило 20 години да съм в елита на нашия спорт. Първият си медал спечелих още 1990 г. Това е стремежът за постигна мечтата си чрез лична изява“, каза Нейкова.

В предаването „Неделя 150“ тя коментира различията в нагласите и мотивацията на различните поколение подрастващи.

„Последните 10 години може би самата ценностна система и самият живот стана динамичен и зависим от, това което се случва около нас. Дигитализацията и желанието на децата, и по скоро на родителите да са задоволени от всичко, и то максимално бързо, без да са заслужили някои от нещата, са причина. А днешните деца лесно и бързо достигат желанията си. Може би желанието им да станат бързо шампиони, днес, ако може вчера, е причина да губят търпение. А за спечелването на медали се изисква много търпение, търпение и много труд“, коментира олимпийската шампионка в гребането.

За обезпечаването на нуждите на спорта у нас тя каза, че „всеки управляващ знае какво дава България за спорта и какво може да се постигне, за да очакват медали и титли“.

„Това, което се дава в България е недостатъчно, тъй като ресурсът трябва да е по-голям, обхватът да е по-голям, да видим залите около нас, възстановяване, научен и психологически подход. Всичко това има ли го в България и до каква степен е осигурено. Тези, които спечелят медали и са във финал в Париж са българските герои. Това за мен ще бъде прочита за нашите състезатели – крайното класиране“, допълни Румяна Нейкова и пожела успех на олимпийците ни.

Цялото интервю чуйте в зувковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието.  Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с японските им колеги Йоко Камикава и Минору Кихара. Двете страни определиха Китай като..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

България ще поиска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Така жертвите на пожара и последвалите взривове стават четири. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 28.07.24 в 14:34