Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вековен дъб в Силистра се бори за приза "Европейско дърво на годината 2016"

Снимка: Мария Димитрова-Пишо

106-годишен дъб, растящ в Дунавската градина в Силистра, засега е фаворит в конкурса "Европейско дърво на годината 2016”. Конкурсът е организиран от асоциация "Партньорство за околна среда” в Брюксел и в него участват 15 държави. Гласуването започна на 1-ви февруари и ще продължи до края на месеца. До днес за силистренския дъб са дадени 3 535 гласа. 

Дъбът е "победител” вече в националния конкурс "Дърво с корен 2015”, организиран от фондация "ЕкоОбщност”, и така стигна и до международно представяне.

Дървото е със статут на защитен обект по силата на Закона за биологичното разнообразие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи глоби за предизвикване на пожар в Гърция

Гасенето на пожара в граничната планина Славянка продължава и от гръцка страна. Висок риск от пожари в Гърция има и по островите в Егейско море, предупреждават от Гражданска защита. Увеличава се броят на арестуваните за причиняване на пожари. Превенция, борба и справяне с последствията от пожарите в България, Гърция и Кипър..

публикувано на 07.08.24 в 09:21

Кипър: Финансова подкрепа за учениците в размер на 9,5 млн. евро

Над 45 000 деца в Кипър ще получат допълнителна финансова подкрепа от държавата за началото на новата учебна година. Президентът Никос Христодулидис обяви във вторник вечерта нов пакет от мерки, които целят облекчаване на семействата с ученици и са част от правителствената политика за справяне с поскъпването на живота. Пакетът, наречен..

публикувано на 07.08.24 в 08:58
Снимки: МВР

За денонощие: 214 пожара са загасени в страната

Общо 214 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес над 160 пожарникари, горски служители, военни и доброволци атакуват източния фронт на пожара в планината Славянка. Продължава борбата с пожарите в страната Нощта е..

публикувано на 07.08.24 в 08:34
Владимир Падрино

Министърът на отбраната на Венецуела отхвърли призиви на опозицията към армията

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино заяви, че въоръжените сили на страната са верни на президента Николас Мадуро. Декларацията е свързана с напрежението след президентските избори - опозицията оспорва официалните резултати в полза на Мадуро. Министърът на отбраната направи официално изявление след призива на кандидата на..

публикувано на 07.08.24 в 08:31

Британският премиер обеща бързи присъди на участниците в бунтовете

Британският премиер Киър Стармър заяви, че заловените да участват бунтове в Англия и Северна Ирландия може да очакват "светкавични присъди", предаде Би Би Си. След като председателства втора извънредна координационна среща с полицейските шефове за последните дни Стармър каза, че сега очаква "значителни присъди" на участниците в метежите в..

публикувано на 07.08.24 в 08:17

Над 50 въздушни удара по територията на Украйна за денонощие

За извършването на над 50 въздушни удара по територията на Украйна през последното денонощие съобщи щабът на армията. 25 нападения пък е имало в района на Покровск, в Донецка област. Междувременно е имало украинска атака с дрон в руската Курска област. По информация, разпространена от временно изпълняващия длъжността губернатор на областта..

публикувано на 07.08.24 в 08:10

Започва изплащането на пенсиите за август

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии ще получат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от НОИ.

публикувано на 07.08.24 в 08:00