Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"40 процента от българите, започнали работа, остават бедни", причината е, че заплатите са ниски, пише "Сега". Констатацията е на Министерството на труда и социалната политика, допълнена от изследване на Института за пазарна икономика, че ако започне работа, безработният ще получава месечно едва 18 на сто повече в сравнение с обезщетението от Бюрото по труда. В коментар във вестник "Сега", журналистът Светослав Терзиев обобщава "България се събра отново с най-лошите в Страсбург". Държавата продължава оспорваното състезание с Гърция за първо място в Европа по нарушени човешки права.  Информацията е от отчета на Европейския съд по правата на човека, в който държавата ни пропада до позицията, на която е била преди 11 години.

"Тодор умрял от сърце, не от бой" и "Слабо сърце убило Тодор" са заглавията на "24 часа" и "Стандарт". 18-годишният младеж от Враца страдал от кардиомиопатия, основна причина за внезапна смърт при млади мъже. Нараняванията от побоя на двамата братя не са довели до фаталния край със сигурност, гласи медицинската експертиза, обвиненията срещу известните като Поничките биячи падат в съда, уточняват двата вестника.

"Още чакам Роси и Хриси да звъннат", казва майката на убитите в Пазарджик сестри Белнейски в интервю за "Телеграф". Вестникът припомня, че трагедията се случи в началото на 2006 година и че все още не е казано официално, въпреки предположенията на Фани Белнейска, дали осъденият за престъплението е имал съучастник.

"Труд" информира "Самолети на НАТО пазят небето над България", решиха депутатите. ГЕРБ гарантира, че над страната ни няма да летят турски изтребители. Охраната ще е съвместно с нашите Военно-въздушни сили.

"Заради предстоящи засилени проверки от полицията, автоморгите са на партизански режим", съобщава "Монитор". 80 на сто от частите са от крадени коли и затова МВР ще конфискува авточасти дори и от клиенти. Хиляди автомобили са откраднати пред последните две години, съобщиха от полицията.

"Свикнах с предателствата в политиката", казва професор Михаил Неделчев в интервю за "Труд". Бившият депутат, сега член на Гражданския съвет в Реформаторския блок, декларира "Логиката, че влизаме във властта на всяка цена, никога не съм я споделял......Не разбирам готовността да ставаш министър на каквото и да е." "Накъде Кунева ще поведе образованието" е темата на седмичника "Капитал", а друг седмичник "Банкер" пише в коментар за новия министър на образованието "...за радост на продажния така наречен политически елит, ще дойде времето, когато последният истински българин ще намери своята Околчица, след като е натирил потомците си далеч оттук. И ще се възцари едно съжителство и безметежност за чудо и приказ."

"Българите в Англия разпънаха Борисов с неудобни въпроси", пише "Дума" по повод срещата на премиера с живеещи във Великобритания нашенци преди два дни. Вестникът пише, че пълен запис на срещата има в интернет, но медиите на "умните и красивите" са премълчали, че студент е питал Борисов защо бави номинацията на Ирина Бокова.

 "24 часа" предлага интервю с основателя на "Куин" Брайън Мей, когото очакваме в България два пъти тази година. "В групата много държахме един на друг.... и в музиката, която правехме, успяхме да постигнем пълна хармония", заявява китаристът.

"Българска писателка хит в Лондон", разказва "Стандарт". Теодора Костова, която живее на Острова със съпруга си и сина си, издава сама книгите си, вече седем, с романтичен сюжет, преведени са на няколко езика, стигнали са до Ню Йорк и Бразилия.

Актьорът Асен Блатечки споделя, в интервю за "Монитор", "Мога да работя всичко, но мечтая за свой гараж."

В съботното си издание "Новинар" предлага интервюта с двама интересни творци: успешният театрален режисьор Крис Шарков, който казва "...театърът е най-развиващото се и най-ценно изкуство в Бюлгария" и скулпторът, професор Борис Гондов. "Стигнах до извода, че най-изконните човешки качества носи Исус Христос", споделя професор Гондов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков (в центъра) отговаря на актуални въпроси пред депутатите от ресорната парламентарна комисия - 25 юли 2024 г.

Гвоздейков: Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт

Няма риск за процедурите, свързани с модернизацията на железопътния транспорт, заяви служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Пред депутатите в ресорната парламентарна комисия той обясни, че полската компания Stadler, която беше избрана за изпълнител на доставката на 35 мотрисни влака, е поискала да прекрати договора. От нейна..

публикувано на 25.07.24 в 17:08

Позиция на МС за смяната на областните управители на Смолян и Кърджали

От Министерския съвет излязоха с позиция за решението, с което вчера бяха освободени областните  управители на Смолян и Кърджали, а на тяхно място бяха отново назначени хората, които само преди месец бяха отстранени от тези постове.  Смениха областните управители на Кърджали и Смолян От Кабинета "Главчев" напомнят, че съгласно Конституцията..

публикувано на 25.07.24 в 16:54

Да се върне 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цените на тока, обсъждат депутатите

Да се възобнови 100-процентовият компенсаторен механизъм за бизнеса при цени на електроенергията за небитови потребители над 180 лв. за мегаватчас със задна дата от 1 юли.  Това проекторешение ще бъде обсъдено утре сутринта от депутатите от комисията по енергетика.  При постигнат консенсус, то ще бъде внесено в пленарната зала. Ако решението бъде..

публикувано на 25.07.24 в 16:50

Олимпийските игри: Човешко творение и съвкупност от неговия прогрес

Олимпиадата - събитие с много посоки. Утре предстои официалното ѝ откриване във френската столица Париж.  Симеон Кичуков: Олимпийските игри са шансът на България да се появи на картата БНР с пратеник на олимпийските игри в Париж Интервю с Елена Шаханова - дългогодишен състезател и треньор по волейбол. Като състезател, тя е носител на..

публикувано на 25.07.24 в 16:48
Комисията по бюджет и финанси заседава в сградата на Народното събрание - 25 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри 194 млн. лв. за оборудване на 2 кораба от типа лека фрегата за ВМС

С единодушие Бюджетната комисия на НС одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили.  Средствата са разпределени за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните бюджетни разходи..

публикувано на 25.07.24 в 16:45

Мнозинството в Бюджетната комисия подкрепи внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото

Мнозинството в Бюджетната комисия на НС подкрепи внесения от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България. В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица. Вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова припомни важни срокове по въвеждането на новата парична единица в..

публикувано на 25.07.24 в 16:34
Георги Милтиядов

Георги Милтиядов и Плевенската филхармония канят на "Среща в Бургас"

Плевенската филхармония и диригентът Георги Милтиядов  канят на   концерта "Среща в Бургас" . Той  ще се състои на 29 юли от 20.30 часа в спортната зала "Бойчо Брънзов" в града. " Това е едно своеобразно отбелязване на моята 25-годишнина и крехките 10 години като композитор ", каза пред БНР Георги Милтиядов. В анонса на концерта..

публикувано на 25.07.24 в 16:23