Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Митов: Няма засилен миграционен натиск по границите ни, Европа е подложена на хибридна „терапия”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Най-важното послание от срещата на върха между Европейския съюз и Турция е, че съюзът си връща контрола върху външните граници – това е нещо, за което настояваме от месеци. Другият положителен елемент е желанието реадмисионното споразумение между ЕС и южната ни съседка да започне да се изпълнява максимално бързо, заяви външният министър Даниел Митов. Като особено важен резултат от срещата той изтъкна, че Турция се е съгласила да приеме обратно всички нелегални мигранти, които поемат от бреговете й към гръцките егейски острови, а Старият континент, от своя страна, се ангажирал да посрещне същия брой сирийци от пребиваващите в страната.

След затварянето на балканския миграционен път няма данни за засилен натиск върху границите ни с Турция, Гърция и Македония, увери още дипломатът.

България е подготвена за всякакви сценарии – беше проведено учение по границата, ангажирали сме ресурса на армията и на Гранична полиция в максимална степен, имаме и план за действие, който е логистично и финансово подкрепен, така че да можем да реагираме за часове на потенциално създаваща се ситуация. Освен това имаме и договореност с нашите гръцки и турски колеги за ранно предупреждение, ако се появят данни за засилен миграционен натиск в посока на България.

На срещата в Брюксел са набелязани и мерки за разбиване на престъпните мрежи за трафик на хора.

Операцията на НАТО в Егейско море сега започва, но се надяваме, че също ще доведе до резултати за намаляване на дейността на трафикантите на хора. И естествено, намерението на Турция да не допуска създаването на нов маршрут – т.е. трябва да е ясно, че този, който затваряме в момента, е приключен и в същия момент не бива да се допуска създаването на алтернативен балкански маршрут. България ще продължи да отстоява позицията, че намерението на Турция трябва да се превърне в конкретни действия, коментира Даниел Митов.

Преди тези изявления дипломатът се срещна със студенти от Университета за национално и световно стопанство, за да обсъди с тях предизвикателствата пред външната ни политика. Той каза, че през последната година страната ни е била домакин на политици с регионално и световно значение и българската външна политика бележи един от най-активните си периоди през последните десетилетия.

По повод на кризата с мигрантите Даниел Митов заяви, че няма вечен бежански статут. Хората, които сега бягат от страни с конфликти, някой ден ще се завърнат и ще участват във възстановяването на собствените си държави, добави той. Министърът прогнозира, че Шенген не само няма да се разпадне, но скоро ще се разшири с още две страни – България и Румъния.

Хибридната война е един от най-сериозните рискове за националната ни сигурност, подчерта Даниел Митов. Чрез пропаганда се прави опит да се разколебае цивилизационния избор на страната ни и да се подкопае националния ни суверенитет. По думите на министъра, цяла Европа е подложена на хибридна „терапия”:


Облъчват ни с информационни ГМО-та, които се опитват да разколебаят интеграционния процес на континента и европейския избор на България в частност. Ще дам два примера. Първият е когато мое интервю пред водеща руска агенция се появи в доста различен вид. Балансът на текста и посланията беше нарушен от липсата на цели абзаци, които бяха изтрити. Вторият е „интервю” с мен в новопоявил се сайт. За него научих, след като ме потърси посланикът на държавата, за която се говореше в интервюто. Това са само бегли примери как работи фабриката за дезинформация. Същата, според която Нийл Армстронг не е астронавт, а актьор, снимал кацането на Луната в Холивуд. Същата, която твърди, че купестата облачност не е кондензирана вода, а американско химическо оръжие. Същата, която сътвори измислицата, че България е поканила турския президент Ердоган да чества 3 март на връх Шипка, но не и руския президент Путин. Подобен тип хвърляне на информация във вентилатора създава среда на несигурност, на недоверие в собствените институции и изсмуква енергията им в обяснения, каза още министърът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.