Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО настояват за мораториум над строежите в паркове и градини

Снимка: Полина Тодорова

Граждански и природозащитни организации настояват за налагане на мораториум върху строителството в градски паркове и градини. Той трябва да действа до приемането на предложените от тях промени в Закона за устройство на територията, с които да се регламентира подобна забрана, настоя Първан Симеонов:
Защото междублоковите пространства, кварталните градинки и големи паркове, всъщност на книга са строителни петна. Ние искаме спешен мораториум върху всякакво строителство. Този мораториум е нужен, защото очевидно законът влиза вече в противоречие с обществения интерес и със справедливостта.

Любомир Костадинов от българския офис на международната екоорганизация WWF подчерта:
В България може да обжалите решение на МС, както ние направихме преди една седмица, но вие не можете да обжалите решение на главния архитект. Абсурдно е нали? Липсата на гражданско участие в тези процеси, липсата на прозрачност, липсата на яснота, това е системният проблем, и че системно губим градската ни среда и зелените площи. И точно поради тази причина са нужни много спешни законодателни промени. На първо място повече прозрачност. Хората трябва да имат гарантиран достъп до информация, когато се касае за въпроси за устройство на територията. Ние искаме да имаме достъп до правосъдие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция

Седем души за задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция, които започват утре, съобщава БТА.  По данни на белгийската прокуратура извършените обиски в цяла Белгия са целели да предотвратят действията на заподозрени участници в терористична група. Засега не са установени възможните цели на заподозрените терористи. През..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Утре КС се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (ш естите по ред поправки) противоречат на основния закон . Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Исканията са две - на президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и на депутати от 49-ото Народно..

публикувано на 25.07.24 в 15:45
Борислав Сарафов

За блокирането на съдебномедицинските експертизи и аутопсиите в столицата и региoна алармира Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебномедицински експертизи, назначени от органите на досъдебното..

публикувано на 25.07.24 в 15:36

Продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в..

публикувано на 25.07.24 в 15:34

Руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил

За втора поредна нощ руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил и повредиха инфраструктурни обекти. Според съобщенията от Киев няколко руски дрона са навлезли в румънското въздушно пространство.  Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е изстреляла 38 ирански дрона, 25 от тях са били свалени. Местните власти в Измаил..

публикувано на 25.07.24 в 15:27
Делян Пеевски

Пеевски се яви по свое желание пред комисията за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото

Съпредседателят Делян Пеевски се яви по свое желание пред парламентарната комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров-Еврото.  Пеевски представи справка от Софийската градска прокуратура, че като следовател не е работил по разследване, свързано с "Булгартабак", не е..

публикувано на 25.07.24 в 14:59