Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Прокуратурата е гарант на българския политически модел на безнаказаност

Според бившия правосъден министър последните събития показват, че българската олигархия изпуска инициативата

| обновено на 16.03.16 в 14:27
Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Критична маса от политическата класа е изградена по модела на безнаказаност и всякакви форми на упражняване на натиск и зависимости и в центъра на този модел е прокуратурата. Не е само въпрос на конкретни зависимости, цялата конструкция на политическия модел е такава, че прокуратурата е гарант за него. Това заяви пред "Хоризонт" бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Трябва да настояваме за реформа в прокуратурата, категоричен беше той и призова главния прокурор Сотир Цацаров да обясни на българските граждани кое от тригодишния му мандат до момента мотивира оставането му на поста през следващите 4 години.

Христо Иванов коментира провеждащото се в Брюксел с представители на съдебната и изпълнителната власт обсъждане на ефекта от Механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано от български евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. Иванов го определи като псевдопатриотична популистка инициатива с изцяло вътрешнополитически адрес и цел да създава димна завеса и го нарече опит да се заглушат фактите, идващи от Брюксел – факти на все по-голямо раздалечаване между България и Румъния, което според него върви не само по орбитата на извеждане на Румъния от механизма за наблюдение, но и по линия на задълбочаване на наблюдението върху България:

Ако българските власти имаха желание да видят къде е проблемът, те щяха да видят – той е там, където сочи Комисията (Европейската комисия - бел. ред.). Вместо това се правят всякакви мъчителни упражнения… Това показва абсолютната безсъдържателност на това, което се случва. Целта е да бъде предпазена прокуратурата.

Наблюдаваме щуране по сцената, което показва степента, в която българската олигархия изпуска инициативата – тя самата усеща, че ледът, върху който стъпва изтънява и започва да се пука. 

България е дискриминирана не от ЕС, а от собствената си политическа класа и съдебна номенклатура, която отказва на българските граждани минимално необходимия стандарт за членство в ЕС. И механизмът за наблюдение е средство на българските граждани да се преборят и да компенсират дефицитите на нашата демокрация, допълни Христо Иванов.

По думите му, атаките към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов са поредните непохватни опити темата за реформа в прокуратурата да бъде заглушена.

Ще има какви ли не лупинги и седянки, само и само да не се случи това, смята още бившият министър. Той онагледи оповестеното допълнително наблюдение върху прокуратурата като слагане на пръст в раната и обясни, че ще се гледат конкретни дела, ще има интервюта с прокурори, следователи и полицаи, ще се гледат и организационни аспекти в работата на прокуратурата:

Това, че в последните месеци излязоха хора и описаха определени практики, това, че ВСС е ни чул, ни видял и там има последователно усилие всичко да се натика под килима – това беше смисловият център на последния доклад – че когато българските власти проверяват сигнали за корупция и търговия с влияние, те го правят неубедително.

Според Иванов се наблюдава преконфигуриране на процеса, ако досега страните - членки са били с по-пасивна роля, сега заради по-изразения политически характер на настоящата ЕК в лицето на Юнкер и Тимерманс се налага страните - членки да поемат по-видима и активна роля. 

На въпрос, възможна ли е изобщо реформа в прокуратурата, Христо Иванов отговори, че въпреки дългогодишните процеси на негативна селекция в съдебната власт, надежда и възможност за реформа има: 

Ако си удобен и без особени скрупули, шансовете ти за кариера са доста по-големи, отколкото ако си образован и добър професионалист. Но има и други хора и този качествен човешки материал е най-големият залог, че промяната в сектор "Правосъдие" е възможна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емил Радев

Емил Радев: България изостана от Румъния заради липсата на реформи

Представители на съдебната и изпълнителната власт ще обсъждат в Брюксел ефекта от Механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано от българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС...

обновено на 16.03.16 в 09:25
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва..

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от..

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в..

публикувано на 14.07.24 в 12:14