Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Салах Абдеслам отказва да бъде екстрадиран във Франция

В Елисейския дворец започна извънредно заседание на Съвета за отбрана във връзка с арестуването на Салах Абдеслам

| обновено на 19.03.16 в 17:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Салах Абдеслам отказва да бъде екстрадиран във Франция, предаде Франс прес, като се позовава на адвоката му. Той съобщи, че срещу клиента му официално са повдигнати обвинения и той е задържан във временния арест.

Той сътрудничи на белгийското правосъдие. Още отсега мога да ви кажа, че ще отхвърлим искането за екстрадиране към Франция, обясни адвокатът.

Ден след задържането на Салах Абдеслам в Брюксел Интерпол препоръча днес на 190-те си страни членки да проявяват "засилена бдителност" по границите, предаде още Франс прес.

Интерпол предполага, че съучастници на Абдеслам, сочен за една от водещите фигури в извършените атентати в Париж през ноември, могат да се опитат да избягат.

Разследването на атентатите в Париж поема нова посока, след залавянето снощи в Белгия на заподозрения терорист Салах Абдеслам и още 4-ма негови съучастници.

Салах Абдеслам вече е напуснал болницата "Сен Пиер" в Брюксел, където беше отведен за лечение, заради огнестрелната си рана в крака. В момента на залавянето му той не е бил въоръжен и не е стрелял. Другият ранен съучастник също вече е преместен. Той е нова фигура в разплитането на аферата – мъж на име Монир Ахмед Аладж, който е имал фалшив сирийски паспорт

Той е бил спиран за проверка заедно с Абделслам в град Улм, Германия, на 3 октомври 2015 година, съобщи Тиери Верц, говорител на федералната прокуратура. Тогава са му снети пръстови отпечатъци, които после са били открити при обиски в град Овле, югозападно отстолицата, непосредствено след Парижките атаки.

Останалите арестувани са двама мъже и една жена от семейството, укривало в апартамента си Абдеслам. Общинското жилище в квартала на Брюксел – "Моленбек", е на 500 метра от родния дом на заподозрения терорист, както и в непосредствена близост до домовете на семействата на всички известни досега атентатори от Париж.

Докато беше снощи в Брюксел заедно с белгийския премиер, президентът на Франция Франсоа Оланд поиска бързото екстрадиране на Абделслам:

Не се съмнявам, че нашите съдебни власти бързо ще отправят молба за екстрадиране. Знам, че компетентните институции в Белгия ще отговорят възможно най-бързо, за което искам да благодаря на белгийското министерство на правосъдието.

Белгийските следователи обаче предупреждават, че Салах Абдеслам може да бъде предаден на Франция, едва след като бъде подробно разпитан за участието му в терористичния заговор.

Междувременно в Елисейския дворец започна извънредно заседание на френския Съвет за отбрана, свикан от президента Франсоа Оланд, във връзка с арестуването на Салах Абдеслам. Целта е да бъде разгледана цялата информация около проведените специални операции и борбата с терористичните мрежи, както съобщават от обкръжението на президента.

Според съдебни експерти процедурата по екстрадирането на Абдеслам може да отнеме поне два месеца. Френската полиция би могла да следи и участва в разпитите му в Белгия. Процесът му във Франция трябва да се състои от специално съставен съд. Възможно място за излежаване на бъдещата му присъда е затворът във Френ, известен със строг режим и наблюдение.

Разследването откри редица доказателства за ключовото участие на Абдеслам в организацията на атентатите в Париж и Сен Дени на 13-и ноември - резервации на апартаменти и автомобили, телефони, пояс с експлозиви, но внезапното му изчезване от сцената на атаките остава загадка.

Семействата на жертвите, които в понеделник ще бъдат приети от президента Оланд, посрещнаха с облекчение новината за ареста и за бъдещ процес. Мнозина от тях обаче изразиха скептицизъм, че Абдеслам ще пожелае да говори в съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Абдеслам Салах

Н. Миладинов: Белгийските служби искат да разпитат Абделслам, преди да го предадат на Франция

Заподозреният за парижките атентати от ноември 2015 г. Салах Абделслам беше арестуван в петък тази вечер при специална операция на полицията в Брюксел. При престрелка 26-годишният мъж беше ранен в крака и после отведен от силите на реда, след..

публикувано на 19.03.16 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп е леко ранен след атаката срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на..

публикувано на 14.07.24 в 04:37

Петър Стойчев преплува популярен маршрут между Северна Ирландия и Шотландия

Плувецът Петър Стойчев е преплувал успешно 38,1 км от Северна Ирландия до Шотландия. Това съобщи самият той в профила си във фейсбук. Постижението му е отнело 9 часа и 56 минути. "Беше много тежко плуване, температурата на водата варираше от 12.9 до 13.4..

публикувано на 14.07.24 в 02:36

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян

Пожарът между Серес и Солун скоро ще бъде овладян, увериха от гръцката противопожарна служба.  Заради борбата с огъня се наложи пренасочване на движението по магистралата между Солун и ГКПП "Промахон" по обходен маршрут заради намалената видимост. Трафикът..

публикувано на 13.07.24 в 21:12

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". Формацията събра Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" в опит да съставят правителство с втория мандат. След края на..

публикувано на 13.07.24 в 20:59
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Случващото се в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията

Това, което се случва в ДПС, не е само вътрешен преврат, а опит за промяна на принципите на партията, заяви пред БНТ депутатът Рамадан Аталай: "Господин Йордан Цонев това, което казава, че е вътрешен преврат, но аз мисля, че не е само вътрешен преврат. В..

публикувано на 13.07.24 в 20:33

Изгасен е големият пожар край врачанското село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево.  В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е..

публикувано на 13.07.24 в 20:11