Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"МВР получи нови 5,2 милиона лева", пише вестник "Сега". Очаквано печелившите около кризата с терористичните атаки в Европа и повишените мерки за сигурност у нас се оказаха силовите министерства, коментира изданието. С решение на правителството са отпуснати над 5 милиона за оборудване на полицията и жандармерията, въпреки че от години се отделят значителни ресурси за тяхното модернизиране. Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че в момента бежанският натиск на българо-турската граница е малък. Истинският проблем премиерът очаква да дойде от Гърция. Той потвърди готовността за строеж на ограда на границата с Гърция, ако това се наложи, допълва "Сега".
"Противно на логиката, билетът за транспорт в София скача на 1,60 лева", съобщава още вестникът. "Без да даде никаква финансова обосновка, Столичната община е на път да увеличи билета с цели 60% на фона на падащите цени на горивата. Единственият мотив е да се насърчи купуването на карти, тъй като цените им няма да скачат, уточнява "Сега". Вестникът допълва, че Центърът за градска мобилност мотивира предложението за поскъпването на еднократното пътуване с европейската практика в областта. Според директора на дружеството Симеон Арнаудов купуването на билетче трябва да стане само за "случайно пътуване".
"Влизаме в музея с билет за рейс", пише "Стандарт" и допълва, че "срещу 20 лева обикаляме чудесата на София с отстъпка". Новата карта "София" влиза в сила от октомври. Срещу 20 лева в продължение на 3 дни можем да ползваме автобуси, трамваи и тролеи и да посещаваме столичните музеи. Отсега е сигурно, че отстъпки ще има в Националния археологически институт, Софийската художествена галерия, Националния военноисторически музей и парк музея "Враня", обяснява "Стандарт".
"Камери във всеки автобус, тикет-система следи гратисчиите", четем на страниците на "24 часа"."До една година всички видове градски транспорт ще имат обща електронна система за таксуване. "Ще настояваме системата да може да брои електронно пътниците без билет във всяко превозно средство, за да може контрольорите да реагират по-бързо",  уточняват от Центъра за градска мобилност. Изпълнителят ще трябва да постави и камери за видеонаблюдение във всяко превозно средство, за да се гарантира сигурността на пътниците, пише още "24 часа".
"Личните лекари в областите Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново излизат на протест в понеделник. Частните и общинските болници също се надигат", пише "Дума". Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доцент д-р Любомир Киров обясни, че с протеста си медиците ще настояват да не се въвежда служебният рамков договор, а да се работи по миналогодишния. Той увери, че пациентите няма да бъдат засегнати от протестите на личните лекари, тъй като ще работят кабинети, които да поемат пациентите. "Сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите. С новата Национална здравна карта се отнема правото им да изберат  болница. С нея ще се закрият работещи болници". Това заявяват в обща декларация националните сдружения на частните и общинските болници и Българската болнична асоциация. В декларацията пише още, че "в амбицията си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат за здравната ни система."
"Топло време от понеделник". "Ще се радваме на истинска пролет", съобщава "Труд" и допълва, че от утре температурите ще започнат да се покачват, а облачността да се разкъсва. Във вторник се очаква градусите да достигнат 19-20 и така да се задържи цялата следваща седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат освободени. "Установени са кои са работниците и са направени четири информационни дни, на които..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в Закона за хазарта, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, ратификацията за..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева...

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна ситуация заради Ваня Григорова и че тя е реалният победител на изборите в София. Според Свиленски..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В следобедните часове вчера ледената градушка на два пъти се изсипа над нивите и градините на селото. Днес..

публикувано на 26.04.24 в 13:52