Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоприятно за Лула решение на Върховния съд на Бразилия и ново обвинение на прокуратурата

Лула да Силва (в средата) сред привърженици
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противопоставянето в Бразилия продължава, като в него са въвлечени правосъдни и държавни институции, съобщава испанският в. "Ел Паис". Благоприятно за бившия президент Инасио Лула да Силва решение на Върховния съд бе последвано от ново обвинение на прокуратурата срещу него.

Върховният съд реши да поеме разследването на обвиненията, че Лула се е облагодетелствал от корупционния скандал около държавната нефтена компания „Петробраз“. Те бяха повдигтани от разследващия скандала съдия Серхио Моро. Лула категорично отхвърля обвиненията.

С решението си Върховният съд отне случая от Моро, като сметна, че той използва правосъдието като инструмент за политическа разправа. Върховните съдии обявиха, че поемат случая и ще гарантират справедливо и прозрачно разследване.

Привържениците на Лула едва успяха да реагират с тържествуващи митинги, когато прокуратурата излезе с ново обвинение срещу експрезидента. То е 27-мо в рамките на скандала "Петробраз".

Този път във фокуса е бизнесменът Жозе Карлос Бумлаи. Той е близък приятел на Лула и е имал делови договори с "Петробраз". Обвинителите смятат, че Лула му е помогнал през 2004 г. да изтегли изгоден кредит, който е отишъл за покриване на дълговете на управляващата Работническа партия.

Неясно все още остава тълкуванието на Върховния съд по въпроса дали е анулирано или не назначаването на Лула като министър в правителството на президентката Дилма Русеф. Анулирането беше обявено от друг съдия, половин час след официалното назначаване на Лула.

Той така или иначе идва в правителството да помага. Ако не като министър, ще дойде като съветник. За това никой не може да ни попречи, отсече Дилма още при първите остри реакции на опозицията и на съдията Моро, които сметнаха, че президентката иска така да осигури на предшественика си имунитет и да го скрие от правосъдието.

Самата Дилма е в сложна ситуация, след като партията Бразилско демократично движение, която досега бе съюзник на управляващата Работническа партия, реши да премине към опозицията и да изтегли седемте си министри в правителството.

Първият подал оставка от тях стана министърът на спорта Жоржи Хилтон, който отговаряше за провеждането на лятната Олимпиада в Бразилия. Функциите му веднага пое националният секретар по спорта Рикардо Лейсер Гонсалвеш.

Успоредно напредва и процесът по импийчмънт на Дилма, задвижен по скалъпени обвинения срещу нея в административни нарушения в края на първия й президентски мандат. Инициатор на импийчмънта е председателят на Камарата на депутатите Едуардо Куня, сам уличен като замесен в скандала „Петробраз“, откъдето са и разкритите му сметки в Швейцария. Куня е от партията Бразилско демократично движение, която сега изоставя Дилма.

От същата партия е и вицепрезидентът Мигел Темер, но той няма да се оттегля от поста, защото ще наследи президентката на поста й, ако тя бъде отстранена от власт било временно (за 6 месеца), било за постоянно.

Процесът по импийчмънт ще продължи, ако 342 от 513-те депутати в парламента подкрепят такова искане. Стане ли това, въпросът отива в Сената. Там са необходими 41 от 81 сенаторски гласа, за да продължи процесът. Сенатът може да разследва случая и да размишлява за него в продължение на 6 месеца, през  които  Дилма ще бъде временно отстранена от власт, а постът ще се поеме от вицето Темер.

Дилма вече нееднократно заяви, че предприетите срещу нея действия фактически са  преврат срещу демокрацията, защото се върви към необосновано отстраняване на личност, избрана за държавен глава при пряк вот от гражданите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08