Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Н. Николов: Нарушителите в гората се чувстват недосегаеми

Снимка: БГНЕС

Извършителите на нарушения в горските територии се чувстват недосегаеми, защото държавата не събира наложените им глоби. Това  каза директорът на Регионалното управление по горите във Велико Търново, инж. Николай Николов.

Над 450 кубика незаконно добита дървесина са конфискувани през 2015 година, съобщи по повод Седмицата на гората инженер Николов и посочи къде и как се извършват такива нарушения: 
В гори, които са близо до населени места, за задоволяване преди всичко на собствени нужди на бедни граждани, бих казал най-много от ромски произход в Сухиндолско, в Павликенско, в Стражишко. Другите нарушения са при законен добив на дървесина да се извършва сеч на немаркирани, непредвидени за сеч дървета и третия вид нарушение е навлизане в територии, за които няма издадени позволителни за сеч.

За различни нарушения в горските територии миналата година са съставени 570 акта, издадени са 308 наказателни постановления и са наложени глоби за 31 500 лева. Националната агенция за приходите обаче не е събрала нито лев от тези глоби, а събираемостта за предишните години продължава да е изключително ниска - едва 14,25 процента и тази безнаказаност позволява нарушителите да действат с години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Дърводелски цех в Старцево изгоря до основи

Пожар изпепели до основи дърводелски цех в златоградското село Старцево. Жертви и пострадали няма. Около 4.00 часа тази сутрин на телефон 112 е подаден сигнал за пожар в работилницата, собственост на 44-годишен мъж от селото, съобщиха от полицията в..

публикувано на 02.04.16 в 13:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки китове загинаха в масово засядане по крайбрежие на Шотландия

Десетки китове загинаха в едно от най-големите масови засядания край северното крайбрежие на Шотландия, като експерти се опитват да спасят малкото оцелели. Най-малко 65 от т.нар. пилотни китове с дълги перки загинаха, след като 77 бяха изхвърлени..

публикувано на 12.07.24 в 09:05
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към..

публикувано на 12.07.24 в 08:50
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Десетки тела са открити след израелска операция в Газа

По време на пресконференция на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи с дипломатическите усилия да прекрати руско-украинската война. Той направи коментар и за..

публикувано на 12.07.24 в 08:44
Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.

Франция, Германия, Италия и Полша разработват крилата ракета с обсег над 500 км

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Франция, Германия, Италия и Полша подписаха писмо за намерение за разработване на крилата ракета с обсег над 500 километра. Според лидерите на четирите държави целта е да се установи..

публикувано на 12.07.24 в 08:37
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Избирателите на ДПС никога не са се обърквали и няма да се объркат

" Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо ."  Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му, в момента е налице " прегрупиране на партията ". Той се солидаризира с думите на Ахмед Доган за  преврат   в партията ...

публикувано на 12.07.24 в 08:28

11 самолета и 8 хеликоптера гасят мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си самостоятелна пресконференция от ноември миналата година в рамките на юбилейната среща на НАТО. Това беше първото значимо медийно участие на президента Байдън след дебата с неговият конкурент за..

публикувано на 12.07.24 в 08:05