Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици плевенчани наблюдаваха на летище Долна Митрополия сложен пилотаж

Снимка: БГНЕС

Стотици плевенчани  наблюдаваха на летище Долна Митрополия сложен пилотаж, изпълнен от военни летци със самолети  L-39ZA и Пилатус РС-9М. 
На тържествена церемония, първите шестима, преминали новата  интензивна летателна подготовка получиха знаци "Военен пилот-първи  клас". 
Програмата за интензивна летателна подготовка стартира преди две години. Наложи я спешната необходимост от пълна трансформация на стария модел на подготовка на летателния състав. Капитан Владимир Петров от днес е военен пилот, Първи клас.
В рамките на година и половина летци като нас и след нас ще изпълняват подготовки, които от много години са били подавани на обучаемите. Това е ставало по бойните части, на бойните самолети с по-голям разход на ресурси, на материални средства.
За година и половина военните летци са изпълнили 150-160 часа нальот, което е добро постижение. 
Невероятно и за нашите стандарти, просто сме конкуренция на авиационните сили, така да го кажа, в световен мащаб
Сред зрителите бяха и ветераните военни летци. 87-годишният Дочо Харалампиев е летял 40 години , автор е на 24 книги за историята на авиацията, сподели притеснението си.
Имахме 700 души курсанти. Сега на две години учат 7 души, две са жени. Ще дойде време, когато ще търсиме да ни учат да летим, въпреки че българите са едни от създателите на авиационната наука.
Дочо Харалампиев хареса полета на младия капитан Петров, който изпълни въздушен бой между единични самолети и след това атака по земна цел. Доста атрактивно за зрителите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции", е темата на международна конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е задължителен стратегически документ за всяка една от страните-членки на ЕС след обявяването на Зеления пакт..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията ва марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:08

Жителите на Бързия и Берковица на протест срещу тировете

Жителите на село Бързия и Берковица излизат на протест тази вечер срещу преминаването на тирове през прохода „Петрохан“. Тежкотоварният трафик от Монтана за София, от вчера, е пренасочен през прохода „Петрохан“. Това се наложи заради ремонтните дейности на високоскоростния път Ботевград – Видин. За трети път в последните няколко седмици..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Пътят за Стара Загора и Харманли вече е отворен

Пътят през село Изворово за Стара Загора, Тополовград и Харманли вече е отворен. Движението беше преустановено вчера, заради задимяване от пожар, разгърнал се на 10 хиляди декара площ. Остава частичното бедствено положение в Харманли и Любимец Трети ден огнеборците се опитват да потушат огъня, който е в трудно достъпна местност в Сакар..

публикувано на 25.06.24 в 08:04

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 07:59

Национално ученическо състезание за справяне в кризисни ситуации

Ученици от шести и седми клас от цялата страна представят днес във Велико Търново знанията и уменията си за справяне в различни кризисни ситуации за защита при бедствия и аварии. За откриването на 20-ото национално ученическо състезание е поканен Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“...

публикувано на 25.06.24 в 07:32