Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск отведе във Ватикана 12 сирийски бежанци от остров Лесбос

Той подкрепи мигрантите с отправеното послание - "Не сте сами"

| обновено на 16.04.16 в 16:23
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск взе със себе си 12 сирийски бежанци след посещението си на гръцкия остров Лесбос. Те ще бъдат настанени във Ватикана, съобщи Франс прес. Визитата на папата е опит да привлече вниманието на света към бежанците. "Не сте сами" е посланието, което той отправи към мигрантите. Главата на Римокатолическата църква пристигна с директен полет на остров Лесбос, посрещнат от архиепископ Йеронимос и Вселенския патриарх Вартоломей.


Обстановката на остров Лесбос беше като на Великден. Мюсюлмани на колене молеха благословия от папа Франциск. Благодаря ти, Господи!  звучеше на арабски. Папа Франциск не спази протокола и влезе без предупреждение в палатка на мигранти. Благослови ги и ги подкрепи с Не сте сами. Гърците се опитваха да се приближат до Вселенския патриарх Вартоломей и архиепископ Йеронимос. Целуваха земята пред тях.

Тримата духовни лидери оказаха особено внимание на група деца без родители, които се намират в бежанския лагер. В официалното си изявление от бежанския лагер Светият отец каза:

Дойдохме да привлечем вниманието на света към тази тежка хуманитарна криза и да се помолим за намиране на решение. Като хора на вярата искаме да обединим глас и да говорим от ваше име. Надяваме се светът да забележи тези трагични и отчаяни сцени и ще реагира по начин, показващ, че сме на първо място хора.

На пристанището в Лесбос са хиляди гърци, които  участваха в молитвата на тримата духовни водачи в памет на загиналите мигранти, които не успяха да достигнат до острова. Човечеството не трябва да допусне никога вече Егейско море да бъде общ гроб на деца, заяви архиепископ Йеронимос.

Премиерът Алексис Ципрас посрещна папа Франциск с почести на държавен глава и благодари за отношението на християнските лидери към бежанската криза:

Горд съм с хуманната  позиция на гръцкия народ и то, когато наши партньори в Европа, и то в името на християнството, вдигат стени и огради, за да попречат на беззащитни хора да постигнат един по-добър живот.

Акцент на визитата е среща с бежанците в лагер Морея, който от място за настаняване на бежанци се превърна в център за задържане на нелегално влезли в Европа. Там в момента има около 3 хиляди мигранти, които очакват решението за връщането им в Турция.

Папа Франциск е отявлен застъпник за правата на мигрантите, отбелязва ДПА. Първото му посещение извън Ватикана беше до италианския остров Лампедуза през 2013 г. - друг отправен пункт за мигрантите и бежанците, потеглили към Европа. Миналият месец, на католическия Велики четвъртък, папата изми и целуна краката на мюсюлмански, индуистки, православни и католически бежанци в знак на братство и приветствие с добре дошли.

Непознати досега мерки за сигурност се въведоха на остров Лесбос. Над 400 журналисти от водещи световни медии отбелязват посещението. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от пети клас на 17-то училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че..

публикувано на 16.06.24 в 04:24

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20
Протест срещу крайната десница във френската столица Париж, 15.06.2024 г.

Протести срещу крайната десница се проведоха в над 150 града във Франция

Стотици хиляди французи излязоха на протести срещу крайната десница, която спечели европейските избори и е на път да достигне изпълнителната власт след предсрочните парламентарни избори в края на юни. Политици, правозащитници, синдикалисти и граждани излязоха на улицата в над 150 града във Франция, за да кажат "не" на възхода на крайнодесните. В Париж..

публикувано на 16.06.24 в 00:55

"Терем" - на първо място в конкурса за основен ремонт на двигателите за МиГ-29

"Терем" е класирана на първо място в конкурса за основен ремонт на шест двигателя за МиГ-29. Това става ясно от публикуваните в портала за обществените поръчки документи. Ремонтът  ще струва 23 544 000 лева.  На второ място е класиран завод от Полша, който традиционно участва в подобни процедури.  Заради липса на кандидати, миналата година МО..

публикувано на 15.06.24 в 21:23