Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Плевнелиев не вярва в сценарии за дестабилизация на Балканите", пише вестник "Стандарт" . "Като държавен глава обаче съм изключително загрижен от миграционната криза", каза Росен Плевнелиев по време на посещението си в Словакия, цитиран от ежедневника. Според държавния глава България се справя добре с охраняването на границите. Плевнелиев похвали прокуратурата за реакцията по казуса със "Свинските опашки", допълва още "Стандарт".

"Терористи влизат у нас с мигрантите", съобщава "Труд" като цитира министъра на отбраната Николай Ненчев. "Армията и полицията са в готовност да използват сила, за да спрат преминаващите незаконно границата ни", допълва Ненчев. "371 военни с 51 броя техника пазят сухопътната бразда на България заедно с Гранична полиция", посочи Ненчев като увери, че на границата може да бъдат изпратени до хиляда военнослужещи, пише още "Труд".

"Хората да сигнализират, щом видят мигранти", пише вестник "24 часа" и пояснява, че това са част от указанията към жителите на пограничните райони, разпространени от МВР. Те били разбираеми с акцент, че хората трябва да подават сигнали, в случаите, когато забележат нелегални мигранти, защото граничните полицаи са тези, които задържат нарушители, допълва "24 часа". "Няма напрежение по границата", пък обявява вътрешният министър Румяна Бъчварова, цитирана от изданието.

"Измама за 200 хиляди лева. Хирург оперира, докато преглежда", пише вестник "Стандарт" и пояснява, че съдов хирург е оперирал във Враца докато в същото време е преглеждал пациенти в Шумен. Резултатът от измамата е източване на Касата с 200 хиляди лева, съобщава заместник-министърът на здравеопазването, цитиран от ежедневника. Въпросният лекар от многопорфилната болница във Враца е получавал по-висока заплата от тази на шефовете на клиники, пише още "Стандарт".

"Източват Здравната каса с мними операции", допълва по темата вестник "Труд" и пояснява, че три болници в страната са извършвали операции на пациенти, които изобщо не са били настанявани за лечение. Такива злоупотреби в частни болници, както и измами с дипломи на лекари, е установило здравното министерство, съобщава още "Труд".

"Пръскаме 211 милиона лева за Великден", изчислява вестник "Телеграф" по данни на Института за оценки и анализ на туризма. Сумата ще бъде изхарчена за пътуване по Великден и Гергьовден като българинът ще даде средно по 275 лева за почивка в страната. За ваканция в чужбина пък средната стойност на разходите възлиза на 450 лева на човек, изчислява още "Телеграф".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37