Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Шенген ще бъде обсъдено от представители на ЕС

Снимка: архив

Представители на европейските институции ще дискутират в ефира на "Хоризонт" бъдещето на Шенгенското гранично пространство. Радиодебатът е съвместна инициатива на БНР и Европейската радиомрежа "ЕвранетПлюс". Той ще се излъчва пряко от Брюксел.

Дискусията под работно заглавие "С или без Шенген" цели да запознае слушателите със следващите законодателни стъпки на Евросъюза за справяне с миграционната криза и връщане на нормалното функциониране на Шенгенската зона. В момента няколко държави все още правят проверки по вътрешните граници на Шенген заради безконтролния поток от нелегални мигранти.

Сред участниците ще бъдат българските евродепутати Андрей Ковачев от ГЕРБ, Илиана Йотова от БСП, Искра Михайлова от ДПС, Ангел Джамбазки от ВМРО, както и българския представител в Европейския икономически и социален съвет в Брюксел Диляна Славова, председател на Бюрото за външни отношения. Тази дискусия от студиото на Европарламента в Брюксел ще се предава пряко на честотите на програма "Хоризонт" от 13.30 ч. до 14.15 ч.

Втората част на дебата ще бъде на английски език и ще продължи да се предава на живо с картина и звук на интернет сайта http://euranetplus-inside.eu

В него ще говорят Лоран Мюсшел, директор по миграция и убежище в Генерална Дирекция вътрешни работи на Европейската комисия, Гонсало Лобо Хавиер, зам.-председател по комуникациите на Европейския икономически и социален съвет и евродепутатите Ребека Хармс от германските Зелени, Тимъти Къркхоуп от британските консерватори и Виктор Негреску от румънските социалисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мина Андреева

М. Андреева: Според ЕК България и Румъния отговарят на изискванията за членство в Шенген

Европейската комисия смята, че България и Румъния са изпълнили изискванията за присъединяване към Шенгенската зона, заяви говорителката Мина Андреева : Мисля, че позицията на Европейската комисия по въпроса е много ясна - съобщихме оценката си, че..

публикувано на 11.04.16 в 20:15

Сергей Станишев: За да не се превърне в буферна зона за бежанците, България трябва да бъде приета в Шенген

При засилени мерки за сигурност премина в Париж срещата на върха на левите лидери и премиери, организирана от президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев . Домакин на събитието, което се проведе в Елисейския дворец, беше френският..

публикувано на 12.03.16 в 21:59

ЕК обяви план за отпадане на всички извънредни гранични проверки във вътрешността на Шенген

Eвропейската комисия обяви план за отпадането на всички извънредни гранични проверки във вътрешността на Шенгенското пространство до края на годината. От миналия септември 8 шенгенски държави върнаха граничния контрол помежду си заради нелегалния..

публикувано на 04.03.16 в 15:00

Р. Бъчварова: Въвеждането на гранични проверки между държавите в Шенген не е в наш интерес

Въвеждането на гранични проверки между държавите в Шенгенската зона не е в интерес на България, смята вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова . Тя участва в министерската среща на ЕС в Брюксел. На заседанието беше обсъдено..

публикувано на 25.02.16 в 19:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам..

публикувано на 13.07.24 в 07:38