Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 23 април, събота, от 20.30 часа директно от Виена: спектакъл на „Бал с маски“ от Джузепе Верди

БНР Новини
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала в сцена от спектакъла на "Бал с маски" на Виенската опера
Снимка: http://piotrbeczala.com


Кралски гласове в кралската драма на Верди

Това е едно от заглавията, които могат да се прочетат в австрийски вестник след премиерата на операта „Бал с маски“ във Виенската държавна опера състояла се на 19 април. Или „Трета поредна звездна буря в Щатсопер: първо отново заблестя Хуан Диего Флорес в "Дон Паскуале", последваха и Йонас Кауфман, Анжела Георгиу и Брин Тервъл в "Тоска", а сега и няколко висококаратни дебюти в "Бал с маски" – Красимира Стоянова, Пьотр Бечала и Дмитрий Хворостовски“. И още: „ Ако такъв силен певчески състав като този вдъхва живот на вердиевите роли, то сценографията определено може да се приеме като допълнение, като нещо второстепенно“.

На премиерата и следващите я три представления виенчани могат да слушат Пьотр Бечала – Рикардо, Дмитрий Хворостовски – Ренато, Красимира Стоянова – Амелия и Надя Кръстева – Улрика. Диригент е Хесус Лопес Кобус.

В събота – 23 април от 20.30 ч. спектакълът ще бъде излъчен директно за целия свят, чрез музикалния обмен на Еврорадио, включително и за България.

От вестниците и сайтовете разбираме че дуетът на Амелия и Рикардо от трета картина е бил толкова дълго аплодиран, че както ще чуете Красимира Стоянова да казва в интервюто: „Ние с Пьотр започнахме тихичко да си говорим дали да не го повторим“.

Стоянова, Бечала и Хворостовски дебютират пред виенската публика в тези роли. Кръстева е пяла вече в тази постановка. Интересно е, че тя е най-младият мецосопран изпълнявал партията на Улрика на сцената на държавната опера.


Какво казаха двете български може да чуете в звуковите файлове. Постановката на операта е от 1986 г.

Действащи лица и изпълнители:

Рикардо – Пьотр Бечала
Ренато – Дмитрий Хворостовски
Амелия – Красимира Стоянова
Улрика – Надя Кръстева
Оскар – Хила Фахима
Кристиано – Игор Онишченко
Граф Хорн (Том) – Александро Моишук
Граф Рибинг (Сам) – Сорин Колибан

С участието на солисти, хора и оркестъра на Виенската държавна опера, диригент – Хесус Лопес-Кобос

Съдържание на операта „Бал с маски“ от Джузепе Верди



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.