Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С колективно четене на любими книги в Бургас премина Световният ден на книгата

Снимка: радио Бургас

С колективно четене на любими книги и откъси от произведения на Шекспир и Сервантес в бургаската Морска градина премина Световният ден на книгата. Инициативата бе на Радио Бургас и книжарници „Хеликон", с подкрепата на Община Бургас.

Пиано, балони и книги, очакваха днес бургазлии на сцена Охлюва. Герои като дон Кихот, Санчо Панса, Ромео, Жулиета и Хамлет, напомниха колко непреходни са истините за човека и света, затворени между страниците. Отговори, свързани с най-четените вечни книги, зарадваха публиката с награди, в открито студио на Радио Бургас. 
Известната бургаска поетеса Елка Стоянова призна - четенето е любов.
Всичко започва в най-ранна възраст, в семейството. Ако откриеш книгата като малък, тя ще бъде твой приятел цял живот.
Бургазлии се включиха в инициативата, като четоха по алеи и дори на плажа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: В почти финален етап сме на трансформация в партийната система

"Намираме се в много сложен момент от развитието на партийната система в България. Виждаме как системни партии се тресат от вътрешнопартийни скандали и проблеми. Но вероятно сме в този вече почти финален етап на трансформации в тези партии и партийната система. Не всичко е загубено, ще се оправят нещата ". Това коментира пред БНР политологът..

публикувано на 10.09.24 в 10:49

В Дупница ще представят приложението еЗдраве

В Дупница ще бъде представено приложението еЗдраве, а инициативата е на Регионална здравна инспекция - Кюстендил и Общината. Такова представяне стана през изминалата седмица в областния град, като екипите приемаха желаещите да научат повече за приложението в туристическия информационен център до пл. "Велбъжд". Кампанията за представяне на..

публикувано на 10.09.24 в 10:32

Гърция се готви за няколкодневна буря

Гръцките власти предупреждават да се избягва пътуване и влизане в морето заради буря. Министърът на климатичните кризи предупреди в извънредно съобщение, че циклонът не е лятна буря, а есенна система и лошото време ще продължи няколко дни. Не са изключени наводнения в някои райони. Интензивни дъждове засегнаха вече островите в Егейско..

публикувано на 10.09.24 в 10:19
Рейчъл Рийвс

Зимните плащания за гориво на Острова са под въпрос

Британският министър на финансите Рейчъл Рийвс призова депутатите от нейната управляваща Лейбъристката партия да подкрепят плана ѝ за намаляване на зимните плащания за гориво. Гласуването на непопулярната мярка е днес след обед в Камарата на общините. Повече от девет милиона пенсионери вече няма да имат право на добавка до 300 паунда тази..

публикувано на 10.09.24 в 10:09

2300 лв. – най-ниската заплата в армията от догодина

От януари догодина най-ниската заплата в армията става 2300 лева. Това е посочено в писмен отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос на депутата Христо Гаджев. Увеличението на заплатите ще е по-голямо при войниците – 47%. При висшите офицери увеличението ще е 27%. Така от януари догодина заплатата за войниците ще е..

публикувано на 10.09.24 в 09:59
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Димитър Маринов: Докато има хартиени рецепти, дефицитът на лекарства не може да се проследява

Нормално е да има дефицит на лекарствени продукти, няма държава в света, която да има от всички и по всяка време. Дефицитът винаги ще го има, въпросът е как се управлява? Докато има хартиени рецепти не може да се проследи. Това каза в интервю пред БНР Димитър Маринов-председател на Българския фармацевтичен съюз.  В предаването "Преди..

публикувано на 10.09.24 в 09:59
Милена Радева, художник - илюстратор

Четвърто биенале на илюстрацията

Вече е в ход четвъртото издание на Биеналето на илюстрацията. Форумът се провежда през две години. Първото му издание е било през 2018 г. " До края на месеца художниците могат да кандидатстват в сайта, където има онлайн форма. Там трябва да качат 3 свои творби. Така получаваме заявките. Петчленно жури преглежда творбите и в края на..

публикувано на 10.09.24 в 09:57