Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Анна-Мария Атанасова стана най-добрият оратор на престижен международен конкурс

Снимка: dnevnik.bg

Да блеснеш с красноречие в земите, където „боговете изливат сладка роса на езика и после медени думи текат от устата”, означава, че си дарен с ярък талант. Именно в Гърция – родината на ораторското изкуство, Анна-Мария Атанасова доказа, че е от онези щастливци, които умеят да строят катедрали от думи и благоговеят пред светостта на езика.

Анна-Мария спечели наградата за най-добър оратор на международното състезание по европейско право EUROPA Moot Court Competition в гръцкия град Кавала и стана първата българка с това отличие. Тя завоюва и третото отборно място заедно с колегите си от СУ „Св. Кл. Охридски” Иван, Емануил и Теодора.

Отборът на СУ „Св. Кл. Охридски” – Иван Петров, Анна-Мария Атанасова, Теодора Димитрова и Емануил Колев.



Това е едно от най-големите състезания по право на Европейския съюз, в което на финалите участват осем отбора, разказва Анна-Мария Атанасова. – Казусът беше свързан с конкурентното право и с правото на интелектуалната собственост и всеки отбор трябваше да изготви защита за ищец и за ответник. Симулирахме процес пред Съда на ЕС и той трябваше да излезе с решение, което тълкува европейското право.

А казусът е прелюбопитен. Фармацевтична компания патентова вещество, което лекува рак на белия дроб, но се оказва, че същата субстанция била открита преди 60 г. Компанията обаче вече е дала лиценз на други фирми, за да произвеждат лекарството и те, от своя страна, й плащат т.нар. „роялти” – специални такси. В крайна сметка съдът отменя издадения патент поради липсата на новост – вследствие на това лицензионните договори се прекратяват и започват съдебни процеси. Има и втори казус, свързан с картел и европейска директива, регулираща правилата за вреди при нарушаване на конкурентното право. Именно по този случай Анна-Мария влиза в ролята на ищец.

За да се подготви за състезанието, Анна-Мария заедно със съотборниците си и треньора Иван Стойнев чете и коментира литература на английски – това не само е езикът на състезанието, но и основните трудове са издадени предимно в Оксфорд и Кембридж. Така, макар и не на матерния си език, успява да се отличи пред журито.

Анна-Мария (в средата) по време на състезанието.
Впечатлих ги може би с начина, по който отговорих на въпросите им. В състезанието са важни аргументите в основната защита, но още по-важно е как участникът отговаря на въпросите на съда. Съдиите прекъсват и задават много и най-различни въпроси. Затова и трябва да се мисли бързо и да се отговаря на момента. Но явно съм успяла да отговоря на въпросите им удовлетворително, казва Анна-Мария Атанасова.

И тъй като живее в отворен свят с безкрайни възможности, третокурсничката, която мечтае да стане адвокат по европейско право, през септември ще замине на стаж в Съда на ЕС. В Люксембург тя ще помага на генералния адвокат при изготвянето на становища – благодарение на ораторската си награда.

Представям си, че ще се занимавам с истински дела, по които генералният адвокат трябва да постановява мнение, въодушевена е Анна-Мария. – Надявам се да търся информация от различни източници, да търся релевантна практика към случаите, да чета статии. Въобще да науча изключително много. Вълнуващо е това, което ми предстои.

Анна-Мария Атанасова мечтае да работи в България и да решава казуси, подобни на тези в Кавала. Отказва да се ангажира с мнение за съдебната система, в която един ден ще трябва да се доказва като професионалист, защото все още учи и не я познава. В момента заляга над учебниците по френски, тъй като това е официалният език на европейския съд. А когато намира малко свободно време, спортува, танцува или се пренася в романтичния свят с любим роман.

Снимки: личен архив на Анна-Мария Атанасова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.