Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В цялата страна се отслужва Второ Възкресение

Снимка: БГНЕС

На пасха в неделния ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Второ Възкресение. Евангелските текстове за чудото на възкресението се четат на различни езици.

Богослужението в митрополитската катедрала на София "Светя Неделя" оглави Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит:
Ще пожелая на хората да бъдат щастливи, честити, да следват Христа и да имат много радости в живота като Чеда Божии. За много години!

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Затова хиляди миряни се стичат към храма, за да запалят свещ и да се помолят.


В катедралния храм "Свето успение богородично" във Варна Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи вечерня. Той поздрави всички вярващи в храма с посланието, че "най-важно от всичко е братската любов и точно тази любов може да ни доведе до истинската вяра". 


СнимкаСнощи на празничното богослужение в крайморския град присъстваха и много румънци и руснаци, които са дошли не само за празниците, но и да посетят храмовете на България, за да усетят по-силно радостта от Христовото Възкресение. 


На великденско веселие Община Сливен събра жителите на града на площад „Хаджи Димитър“. Великденска света литургия беше отслужена по-рано в катедралния храм "Свети Димитър".
Областният град е пременен във великденска украса. 30 големи великденски яйца в тревните площи и 60 по-малки в клоните на достолепно дърво пред сливенското кметство. Малки и големи се снимат с тях от дни. Отец Силвестър донесе благодатния огън в Сливен. 

Сливенският митрополит Йоаникий заяви във великденското си послание:
Ако не опазим морала днес, утре ще бъде късно. Ако не предотвратим противоречията в обществото сега, след това ще бъде невъзможно. Ако не искаме да има раздори, трябва да разпалим християнската си любов. Трудно е да бъдеш светлина, но е богоугодно. Лесно е да бъдеш тъмнина, но е гибелно. Дарувай ни, Христее напълно да се приобщим с тебе незалязващата светлина на твоето царство.

Стотицивярващи запалиха свещ на Възкресение Христово в най-стария храм в Плевен - 182-годишната църква „Свети Николай“. Вечернята с четене на Евангелието на чужди езици ще отслужи Плевенският митрополит Игнатий

Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави българите с настъпването на Великден. В поздравително съобщение Плевнелиев призовава да „отворим сърцата си за страдащите, за обезверените, за търсещите утеха“.

Премиерът Бойко Борисов също отправи великденски поздрав:
Честит Великден! Да сте живи и здрави, всички да сме живи и здрави. Успехи и все напред!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Георги Тодоров: Подменяме Христовия Великден с козунаци и национализъм

Книгата „Българският Великден“ (на проф. Тончо Жечев - бел. ред. ) беше глътка въздух по времето на държавния атеизъм. Тя ни върна към класическите консервативни ценности, не към революционното начало, а към църковното и духовното, направи го..

публикувано на 01.05.16 в 12:11

В Русия празнуват Възкресение Христово

Днес в цяла Русия празнуват Възкресение Христово. Цялата атмосфера в паркове, градини и централни площади има пасхален характер, показващ символите на този най-голям християнски празник. В полунощ главата на Руската православна църква патриарх Кирил..

публикувано на 01.05.16 в 11:58

Хиляди българи чуха в полунощ благата вест за Възкресението

Стотици миряни посрещнаха Възкресение Христово пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. В полунощ те се стекоха в патриаршеския храм да чуят благата вест за Възкръсването на Исус Христос.  Тържественото богослужение, оглавено от..

обновено на 01.05.16 в 10:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав.

В Силистра ще се проведе поредното преплуване на Дунав. Това е традиция от края на 40-те години на миналия век, макар и  прекъсвана през годините. Организатори са "Дунавски клуб" - Силистра и община Силистра. Стари ветерани помнят, че във водите..

публикувано на 10.08.24 в 08:13

Горица Грънчарова-Кожарева стартира разговори за нов служебен кабинет

Посочената от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева започва разговори за състава на служебното правителство още днес.  Ако се запази сегашната структура на кабинета "Главчев" се търсят 19 министри, а колко от тях ще..

публикувано на 10.08.24 в 08:00

САЩ дават 3,5 млрд. долара на Израел за закупуване на американски оръжия

САЩ  ще предоставят 3 милиарда и половина долара на Израел за купуване на американски оръжия, съобщи Си Ен Ен, като се позвова на информирани източници. Това става месеци след като през април Конгресът одобри допълнително финансиране за Тел Авив в размер..

публикувано на 10.08.24 в 07:55
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Байдън няма да позволи на "екстремисти" да провалят преговорите за спиране на огъня в Газа

Правителството на американския президент Джо Байдън няма да позволи на "екстремисти", включително и на тези в Израел, да провалят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, заяви говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби...

публикувано на 10.08.24 в 07:52

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след ГТП

ДАИ вече не смята за опасни неизправните автомобили след Годишен технически преглед, информира Малинка Бондаренко от Съюза на автомобилистите в България. Така се изпълнява обещание на транспортния министър Георги Гвоздейков, което е в отговор на..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс...

публикувано на 09.08.24 в 21:25