Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Заместник-министърът на образованието проф. Иван Димов изразява увереност в интервю за седмичния вестник "Аз Буки", че процентът за наука от Брутния вътрешен продукт ще бъде удвоен в следващите пет години. Другият заместник-министър на образованието, Диян Стаматов, е представен във вестник "Труд" заради новостите, наложени от него, като променената форма на провеждане на матурите, учебните програми по литература и правилата за поведение в училищата.
Според "Земя" 15 милиона по света говорят български език. Вестникът цитира данни на БАН, които показват, че езикът ни се разпространява с бързи темпове в глобален мащаб.
"Телеграф" информира, че от незаконната, според омбудсмана, такса "юрисконсулт" "Топлофикация-София" печели 45 милиона лева. 150 хиляди абонати са обвиняеми в съда за неплатени сметки, по данни на Федерацията на потребителите.
"Стандарт" прогнозира поскъпване на горивата през лятото. Бензинът ще стане два лева и 10 стотинки до юли. "Монитор" пояснява, че заради очакваното поскъпване пътуването с кола от София до морското крайбрежие и обратно ще струва 130 лева.
"България официално се похвали с бум в продажбите на оръжие" е водещото заглавие на вестник "Сега". Миналата година сме изнесли оръжие за повече от един милиард и 200 милиона лева, стана ясно при откриване на Международното изложение на отбранителна техника в Пловдив.
"Българинът се научи да рециклира", констатира "Новинар". Правителството прие доклад на екоминистерството за 2014 година, в който пише, че има нарастване с десет на сто, спрямо 2008-ма, на дела на рециклирани отпадъци.
"Капитал дейли" съобщава "Български екопроект взе европейска награда за социално-икономически ползи". Проектът "За Балкана и хората" работи вече 4 години и показва, че местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно, коментира вестникът.
"Монитор" информира за последните предложения за промени в Закона за културното наследство, които предвиждат продажба на търг на недвижима собственост, ако не са плащани данъци и такси десет години. 
"Първанов напира пак за президентството" е водещото заглавие на "Дума". АБВ тръгва с "бутонките" към изборите, е заявила Корнелия Нинова, председател на БСП, цитирана от изданието.
В интервю за "24 часа", депутатът Росен Петров казва: "За Слави политиката не е "Шат на патката главата". Росен Петров отправя съвет към бившия си работодател да обмисли много внимателно своя ход в политиката. 
В "24 часа", има пространен репортаж от церемонията по връчване на театралните награди "Аскеер".
"Финландия застана на ръба на икономическата пропаст", страната е на животоподдържащи системи след безмилостните съкращения на социалните разходи и мрачните финансови прогнози, пише "Сега". Изданието препечатва анализа на европейската редакция на авторитетния американски вестник "Политико". 
"Реформата в БНР започва със създаване на добър екип", заявява, в интервю за "Труд" Александър Велев, който от 29 май ще бъде следващият генерален директор на общественото радио. Той декларира, че медията ще стане много повече социално ангажирана. В друго интервю, за "Стандарт", Александър Велев споделя, че обмисля да върне телефона на слушателя и обещава да възстанови концертите на открито в Борисовата градина, изнасяни от музикалните състави на БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол. Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена, но в тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и..

публикувано на 29.08.24 в 21:32

Нов заместник-министър и нов заместник главен секретар на МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от длъжността..

публикувано на 29.08.24 в 21:14

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон", които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.  Кражбата е..

публикувано на 29.08.24 в 19:34