Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се разгневи на Германия заради резолюцията за арменския геноцид

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция силно се разгневи на Германия заради приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 година като геноцид. Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара никога няма да приеме тази резолюция. А говорителят на управляващата ПСР Нуман Куртулмуш посочи, че тя ще навреди много сериозно на турско-германските отношения.

Турските парламентаристи подготвят декларация, осъждаща резолюцията, в която се обединиха управляващи и опозиция без прокюрдската партия на демократичните народи. Твърди се, че Турция е отзовала посланика си от Берлин.

Сега Турция държи коза и за бежанската криза, каза президентът Р. Т. Ердоган и заплаши, че страната му може да спре да изпълнява договореностите за връщането на бежанците, включени в споразумението за реадмисия. Милиони турци, живеещи в Германия, също предприеха протестни демонстрации.

Историци посочват, че по времето на арменските събития Германия е била съюзник на Турция и германците знаели за разселванията и безчинствата срещу арменците, но не предприели нищо, за да спрат османлиите. Официалната турска наука отхвърля тезата, че е бил извършен геноцид над арменците през 1915 година, а приема, че е било извършено разселване и малко над половин милион арменци са загинали едни по пътя, а други са били избити от четнически банди, върлуващи по онова време.

До днешната резолюция Берлин не използваше официално термина геноцид за арменските събития, а ги определяше като "голямото нещастие".

Турският президент Ердоган преди две години за пръв път публично поднесе съболезнования на арменската общност в Турция и на Ереван заради загиналите арменци.

По всичко изглежда, че напрегнати дни се очакват в отношенията между  Турция и Германия, която е важен търговско-икономически партньор, а също и на отношенията с ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Германският Бундестаг прие резолюция, осъждаща арменския геноцид

Германският Бундестаг прие резолюция, осъждаща арменския геноцид, извършен от Османската империя преди 101 години. Проектът беше подкрепен с голямо мнозинство въпреки острите протести на Анкара. Турция отзова посланика си в Берлин като отговор на приетия..

обновено на 02.06.16 в 13:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18