Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"И прокуратурата поиска отмяна на поскъпването на винетките", съобщава "Сега". Вестникът цитира Центъра за законодателни оценки и инициативи, който протестира в съда новите цени, защото са приети без обществено обсъждане. По дело във Върховния административен съд, прокуратурата е приела жалбата за основателна, решението се очаква до 14 юли.По друг важен казус, срещу по-скъпите билети в софийския градски транспорт, "Сега" информира, че е забуксувал, защото не са платени съдебните такси. 
 "24 часа" излиза със заглавие: "България е с най-малко нередности по европроекти" като цитира доклад на ОЛАФ пред Комисията по бюджетен контрол в Европарламента. 
150 милиона лева за ремонт на пътища са привлекли 45 оферти, пише "Капитал дейли". Най-много са желаещите да ремонтират прохода Петрохан и пътя Стара Загора-Раднево. Парите са по новата оперативна програма "Региони врастеж" за 15 пътни отсечки. 
От 300 до 500 лева е цената на летен лагер за децата в зависимост от мястото и условията, информира "Стандарт". 
"Топлофикация събира тройна такса "юрисконсулт", съди ни на части, като разбива задълженията ни в няколко дела.  За тази нова практика на столичното парно в ущърб на абонатите предупреждава днес "Телеграф". 
Пътни артерии останаха под вода, порои заляха къщи и активираха свлачища, дъждът нанесе най-много щети в Карловско, Пловдивско и Великотърновско, пише "Труд". 
Заместник-председателят на парламентарната комисия по транспорт Иван Вълков съобщава, в интервю за "Монитор", че има повече от седем хиляди души, които управляват автомобил без да имат шофьорска книжка. 
"Мутри властват по Черноморието" е водещото заглавие навестник "Земя". Според бивш топполицай, причините за ширещото се беззаконие по морето са страх,слаба и зависима организация и слаб контрол.
"Татуисти и търговци на царевица продават дрога по морето", пише "Монитор" на първа страница. По Черноморието се подвизават над 400 дилъри. 
"Един закон не стига, за да се надвие корупцията", констатира, в интервю за "Труд", вицепрезидентът на неправителствената организация "Евроджъст" Ладислав Харман. Той съветва мерките за по-ефективна борба с корупцията да започнат с повишаване заплащането и статута на разследващите полицаи. Словенецът ще участва в днешната дискусия срещу трафика на хора. 
"Дума" предлага анализ за провалените концесии на София с констатацията,че столичната община няма нито едно успешно партньорство с частни фирми, което да е от полза за софиянци. 
Според "24 часа", името на Пламен Орешарски е изскочило като кандидат за президент. Слух сред управляващите го сочи като кандидат на АБВ, ДПС и БСП. Георги Първанов е коментирал предположението като "черен хумор".
"Българин откри планета с две слънца", съобщава "Стандарт". Веселин Костов е ръководител на научен екип в Сан Диего, Калифорния. Планетата е като родното място на Люк Скайуотър от филма "Междузвездни войни", но е непригодна за живот.
"Световни имена пристигат  у нас за участие в най-големия поетичен форум:"София:Поетики", пише по темата вестник "Новинар". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът Румен Радев

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Президентът Румен Радев призова Министерския съвет да предложи две жени за еврокомисар. Коментарът си държавният глава направи пред журналисти в Созопол. Това, което е в писмото на Урсула фон дер Лайен към българския премиер, е двама кандидати, от които единият задължително да бъде жена, но в тази ситуация, повярвайте ми, ако ние пратим мъж и..

публикувано на 29.08.24 в 21:32

Нов заместник-министър и нов заместник главен секретар на МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от длъжността..

публикувано на 29.08.24 в 21:14

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон", които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.  Кражбата е..

публикувано на 29.08.24 в 19:34