Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

| обновено на 25.06.16 в 09:19

Централна тема на всекидневниците е резултатът от 51,89% за излизане на Великобритания от Европейския съюз на референдума в четвъртък.
Вестник "24 часа" помества анализ със заглавие "3 причини за Брекзита, които никой няма да си признае". "Антиимигрансткият вой не е толкова заради сирийските бежанци. Проблемът са циганите, които, заради политическата коректност, са наричани източноевропейци, румънци и българи", отбелязва като първа причина изданието. Втората са германците. Съюзът, политически, е доминиран от Германия. Идеята да бъдат поканени бежанците беше на Меркел. Затова британците са толкова против тях. Третата причина, според анализа, е алчността "Информацията, че Великобритания дава по 300 милиона паунда седмично на Евросъюза и не получава нищо, е лъжа.  Вноската им е 190 милиона, а пряката им полза е неколкократно по-висока". 
"Стандарт" пише по темата, че "Брекзит изтри 2 трилиона доклара от световните борси". Всекидневникът допълва, че "пазаруването в британски сайтове и екскурзии до Острова са новият хит. Нова емигрантска вълна се очаква след Брекзит. Стотици българи стягат куфари за Острова, за да хванат последния влак за работа там."
Пред вестник "Труд", социологът, доц. Иво Христов, коментира, че "Брекзит е хроника на една предизвестена смърт."
"България започва преговори с Русия за реакторите за "Белене", отбелязва "Сега". "Страната ни вече плаща дневна лихва, присъдена от арбитражния съд." "София и Москва започват преговори за оборудването на "Белене". Българският енергиен министър Теменужка Петкова и руският й колега Александър Новак са се уговорили експерти от НЕК и руската "Атомстройекспорт" да се срещнат в България и Русия и да се запознаят на място с изработеното за АЕЦ "Белене". Пред страната ни има три възможности, заявява  Петкова. Първата е НЕК да стане собственик на оборудването, втората НЕК да го предостави на руската страна за обратно изкупуване, а третата  НЕК, заедно с "Атомстройекспорт," да го продаде на трета страна заедно с конструкцията", уточнява още вестник "Сега".
"Къде отива българското оръжие", пита седмичният вестник "Капитал". "Само за 2 години локалните военни конфликти в Близкия Изток и Африка почти утрояват износа на военната ни продукция. Данните от годишните доклади на Международната компания за експортен контрол и неразспространение на оръжията за масово унищожение доказват пряка причинно-следствена връзка връзка между най-интензивните конфликти в региона и успехите на българскоте оръжейни фирми. Най-големите клиенти на българската специална продукция през 2014 година са били Ирак и Афганистан с поръчки, съответно, за повече от 80 и 42 милиона евро. Само година по-рано, двете държави са купували със съответно 13 и 4 пъти по-малко българско оръжие. Впечатление прави и ръст на поръчките за Саудитска Арабия  През 2014 година тя е купила военна продукция за почти 29 милиона евро, а  година по-рано поръчката й е била едва за 490 милиона евро, допълва "Капитал".
"3000 данъчни служители  тръгват по заведенията. Проверките на НАП ще бъдат в цялата страна и през целия летен сезон". Те са започнали вчера и основната им цел е осветляване на сивия сектор, както и установяване къде се извършва нерегламентирана дейност, информира "Монитор".
"Има 1700 свободни места за градинските и яслените групи. Няма чакащи деца за забавачка в 15 от 24-те столични района". Най-голям недостиг за места за 3-годишните има в кварталите "Овча купел", "Лозенец" и "Витоша", съобщава "Новинар".
"39 учители по природни науки ще бъдат обучени в Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН", пише вестник "Дума". "Квалификационният курс е за преподаватели в училищата и извън училищата. Условията за участие в конкурса са публикувани на сайта на Министерството на образованието, до 28 юни ще се приемат заявления за кандидатстване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Здравните власти обявяват мерките срещу разпространението на коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес. Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Хотели и ресторанти може да затворят в разгара на лятото заради кризата с персонала

Юристи от миграционни центрове и работодатели обмислят колективен иск срещу държавата заради пропуснати ползи . Те отправят упреци за забавени процедури по издаването на визи за сезонните работници от трети страни, които туристическият бранш очаква. Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26