Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. Дарина Григорова: Проваля се идеята за Европейски съединени щати, не за Европейски съюз

Снимка: БГНЕС

Чудесно е, че се проваля идеята на Европейски съединени щати, защото трябва да има Европейски съюз, а не имитация на някакъв друг, трябва да се даде воля за развитие на собствените му традиции. Тази позиция застъпи в интервю за предаването "12+3" преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Дарина Григорова, която е на мнение, че ситуацията върви към по-дългосрочна криза, отколкото се очаква.

Има я и любопитната гледна точка, че това е протест срещу Ситито и финансистите, т.е. антиглобалистки вот, а не вот срещу Континента, който така или иначе е омръзнал на Острова, коментира доц. Григорова. Запитана дали очаква отношението на ЕС към Русия да се промени в контекста на британското гласуване, тя уточни, че е скептично настроена заради сегашния състав на еврокомисарите, а Русия по думите ѝ остава доста истеризиран образ:

Политиката все още е антируска, защото се следват не европейските, а атлантическите и отвъдатлантическите интереси.

Доц. Григорова открои като плюс на руската позиция фактът, че ще могат да се сключват самостоятелното договори с Великобритания и Лондон да се изплъзне не само от тегнещото над ЕС трансатлантическо споразумение, но да селектира и санкциите, защото неофициално санкциите са избирателни, а гъвкавата политика е част от британското поведение.

Поведението на ЕС към Русия е непредсказуемо, същевременно Русия спазва всички договори и предварително декларира своята позиция – този парадокс е основният симптом, че нещо не е наред в Европа, каза още Дарина Григорова:

Идеологизирането на външната политика на ЕС води до инфантилна непредсказуемост и до спонтанна реакция на редовите европейци, които могат да реагират емоционално и неразумно, но до голяма степен разрушително.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев очаква коалиционният съвет тази вечер да следва решенията на КСНС от януари

Президентът Румен Радев очаква коалиционният съвет на управляващите тази вечер, който е посветен на отношенията с Република Северна Македония, да следва решенията на Консултативния съвет за национална сигурност по същата тема от януари тази година, да отстоява българския интерес, както и Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз:..

публикувано на 27.05.22 в 19:40

Правителството определи "Български пощи" за стратегически обект от значение за националната сигурност

Правителството определи държавната фирма "Български пощи" за стратегически обект от значение за националната сигурност. В мотивите за решението е посочено, че тази стъпка ще помогне в кратък срок да бъдат предприети мерки за ограничаване на риска от нови сривове на системите в пощите, както и да бъдат осуетени нови кибератаки...

публикувано на 27.05.22 в 19:31
Мария Гайдарова, зам. - министър на образованието

Стартира Националната програма в подкрепа на образователните медиатори и социални работници

След 30 юни ще стартира Националната програма в подкрепа на образователните медиатори и социални работници - това оповести днес зам,-министърът на образованието Мария Гайдарова. Проектът е на стойност 10 мил. лева и цели преодоляването на социално-икономическите бариери пред задължителното образование.   "Има много важен акцент, който..

публикувано на 27.05.22 в 19:24

МС отпусна 4 млн. лева допълнително за ремонт и строеж на нови детски градини и училища

Министерският съвет отпусна 4 милиона лева допълнително за ремонт, разширяване и строеж на изцяло нови детски градини и училища. Ще бъдат финансират   24 проекта в 20 общини. Места в градините са необходими и за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование за децата, навършили 4-годишна възраст и за организиране на..

публикувано на 27.05.22 в 19:14

Стипендиите на докторантите се увеличават с 50% със задна дата - от 1 април

Стипендиите на докторантите ще бъдат увеличени с 50 процента със задна дата - считано от 1 април, и ще са до 750 лева. Решението беше прието днес от правителството. Министерството на образованието уточнява, че повече пари ще получават около 3500 докторанти, обучаващи се в държавните висши училища, и още около 300 - в научните организации...

обновено на 27.05.22 в 19:11

Правителството одобри предложението за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО

Правителството одобри проекти на протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Кабинетът упълномощи   временно управляващия на Постоянната делегация на България към НАТО за подписването им от името на България. Двете държави депозираха кандидатурите си за присъединяване към алианса на 18..

публикувано на 27.05.22 в 19:11
Георги Михайлов

България е на едно от последните места по трансплантации в ЕС

България е на едно от последните места по трансплантации в Европейския съюз, като отчита 0 белодробни трансплантации през периода 2019 - 2020  година, беше отчетено на кръгла маса в парламента по темата за трансплантациите. Тежка е финансовата зависимост на болниците за закупуване на голяма част от медикаментите по Наредба 10, което унищожава..

публикувано на 27.05.22 в 19:03