Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Състоянието на пенсионната система ще се влошава дългосрочно", прогнозира на страниците си "Капитал дейли" и допълва, че "вдигането на осигуровките и възрастта за пенсиониране ще стабилизира системата само средносрочно. Дългосрочно обаче ще има влошаване заради задълбочаващите се негативни демографски тенденции. Това става ясно от доклад на Националния статистически институт за периода 2016-2060 година". От изчисленията се вижда, че стабилизиране ще има само през първите 5 години от периода, след което недостигът на средства в държавното обществено осигуряване ще започне да се увеличава. "Пенсията никога няма да надхвърля 45 процента от средната заплата", прогнозира още "Капитал дейли".

"Никой не може да съди държавата за вреди от незаконни наредби. Върховният административен съд насърчи изпълнителната власт да бълва некачествени актове", предупреждава вестник "Сега". "Отсега нататък, ако фирма или гражданин търси вреди по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, съдебните състави ще отказват да гледат исканията им, защото тълкувателните решения имат задължителен характер. Така гражданите и бизнесът губят една ключова възможност срещу несправедливите актове на изпълнителната власт, а администрацията ще бъде насърчена да бълва още некачествена продукция", коментира още вестник "Сега".

"60 милиона лева дължи Националната здравноосигурителна каса на болниците. Сдружението на частните лечебници води дела срещу нея", пише на първа страница вестник "Труд". "Здравната каса няма да плати на болниците част от дейността им, наречена "надлимитна" за цялата 2015 година, както и за първото тримесечие на 2016-а". Това става ясно от позиция на финансовата институция в отговор на запитване, отправено от "Труд". "Става въпрос за над 300 лечебни заведения в страната, на които Касата отказва да плати 60 милиона лева, основно разходи за спешни случаи", отбелязва изданието.

От  2008 до 2014 година са водени почти 3 хиляди дела срещу медици."107 гинеколози, хирурзи и анестезиолози са осъдени за 10 години". Това съобщава вестник "24 часа" и допълва, че "този тип специалисти най-често попадат в съдебните зали. 20 пъти са се увеличили делата за лекарска грешка за 6 години. Медици обаче също съдят пациенти - за обида и неспазване на предписанията им".  Юристи прогнозират, че ще има бум на съдебните искове срещу стоматолози в следващите години, допълва още "24 часа".

За "Бум на златари и заложни къщи" информира вестник "Стандарт" като се позовава на данни от Министерството на финансите. "Най-много ателиета за бижута отварят в София и край морето. Само през юни в регистъра са добавени 68 нови търговци на благородни метали. Причината е очакването, че ще нарасне търсенето на злато заради ниските лихви по депозитите, пояснява "Стандарт".

"По заявка на дребни търговци и ценители джебчийки крадат бестселъри по поръчка", четем на първа страница на вестник "Монитор". "По данни на търговците на книги и полицията случаите, в които крадли задигат скъп роман по заявка на "клиент", са се увеличили многократно в последната година", уточнява още всекидневникът.

"Български биодомати с небесна благословия", пише вестник "Земя" и пояснява, че "Българската православната църква, като един от най-големите собственици на земеделска земя в страната, реши да забрани използването във фермите арендатори на пестициди и всякаква намеса в околната среда. Освен на терените, дадени за използване от други фермери, църквата жъне екологични продукти и в църковните и манастирски ферми."

"Ловеч каза "не" на договора за свободна търговия. Общината се присъедини към инициативата от Барселона за "Зони без Тансатлантическа търговия, инвестиции и партньорство между Европейския съюз и Съединените щати". След община Горна Малина, и Ловеч се обяви против подготвяното споразумение, отбелязва вестник "Дума" на първа страница.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Буря във Великобритания, дъжд и сняг, две жертви

Две жертви взе бурята Аруен, която връхлетя части от Великобритания с ветрове със скорост от 160 километра в час, дъжд и сняг. И двете жертви са в резултат на повалени дървета. Единият е учител в северноирландския град Антрим, който почина премазан в колата си, а другият загина на улица в селцето Амбълсайд в графство Къмбрия. Телевизиите показаха..

публикувано на 27.11.21 в 18:29

Високите цени спират смяната на отоплителните уреди във Велико Търново

Високите цени на алтернативните по-екологични източници на отопление създават проблеми при изпълнението на програмата за смяната на печките на дърва и въглища в община Велико Търново. 190 отоплителни уреда на природен газ и пелети са свободни по програмата на община Велико Търново за безвъзмездно ползване от домакинствата, ако предадат старите си..

публикувано на 27.11.21 в 18:21

Преговорите за ново правителство: Македония на фокус

Четирите политически сили, които преговарят за нова управляваща коалиция, започнаха и дискусиите за външната политика на България. От обединение "Демократична България" заявиха, че продлъжаващо блокиране на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС не е в интерес на България. Стефан Тафров предложи по този въпрос да бъде изработена пътна..

публикувано на 27.11.21 в 17:35

В Кюстендил и Враца припомниха Ньойския договор

В Кюстендил направиха шествие за 102 години от Ньойския дотовор Група от местното дружество „Св. св. Кирил и Методий“ в Кюстендил организира шествие по повод 102 години от Ньойския договор, откъснал Западните покрайниин от България. Никой вече не взима отношение по  повод годишниянта от Нъойския договор и това е умишлено и се неглижира, кзаха..

публикувано на 27.11.21 в 16:37

Испания ще започне да ваксинира 5-11-годишни деца след средата на декември

Ваксинацията на децата между 5 и 11 години в Испания ще започне веднага след като закупените от Европейския съюз ваксини бъдат доставени. Очаква се това да стане към средата на месец декември , обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас. Статистиката показва, че в момента в Испания децата под 11-годишна възраст регистрират най-високата..

публикувано на 27.11.21 в 15:54

ВТУ "Кирил и Методий" ще завърши семестъра онлайн, по 3 стипендии за студентите за 8-и декември

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ ще завърши семестъра с онлайн обучение. За първи път в последните 20 години ще бъде дадена 13-а заплата. Ректорското ръководство на Великотърновския университет е провело анкета сред преподавателите и студентите за нагласите за преминаване към присъствено обучение в условията на зелен..

публикувано на 27.11.21 в 15:34

Силен вятър нанесе щети във Враца

Във Враца от силния вятър има нанесени много материални щети. Има откъртени платна от фасадни и покривни изолации и много прекършени клони. На улица „Вардар“ екип на пожарната премахна дърво, което беше паднало върху паркирани под него автомобили.  Снимки: Ива Антонова

обновено на 27.11.21 в 15:25