Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

166 години от рождението на Иван Вазов

| обновено на 09.07.16 в 15:17

166-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов беше чествана с поклонение пред паметника му в София. Къщата - музей на поета приема посетители безплатно.

С цветя и със спомени за написаното от Вазов дойдоха хората да почета паметта му. Ако се загледате в паметника на поета, той сякаш следи с поглед хората, които минават покрай него, и вероятно и днес им говори:
Ако не беше Вазов, много неща от нашата история, близка и далечна, щяха да потънат в забрава.
Нищо от съветите не се следва, нищо от неговото верую даже не се споменава, освен по такива поводи и пак цитирайки него, а не себе си.
Поетесата Мирела Иванова каза, че за великия поет се говори само със сърце:

Освен към всички нас, българските граждани, Иван Вазов винаги с чистотата на своята поезия се е обръщал и към българските деца. Със стихотворението "Аз съм българче“ е благословил всяко българско дете.

Кандидат-първокласничката София Иванова рецитира: "Аз съм българче."
Много софиянци се поклониха и на гроба на поета, издигнат зад храма "Света София", където Вазов е пожелал да бъде погребан. Камъкът, донесен от  Витоша става част от самия паметник през 1956 година.  
Гранитът е твърд, не се разрушава. Морената ще остане вечна, така, както е вечно творчеството на Вазов.

Честванията по повод годишнината започнаха от родното място на Вазов - Сопот, от Радиното училище, едно от първите девически училища в България, опожарено по време на Руско-турската война и възстановено после. Девическото училище, както и много други места в Сопот, са описани в романа "Под игото" на патриарха на българската литература Иван Вазов. От името на Рада Госпожина - една от главните героини в книгата, учителствала в града, идва и наименованието Радино. В него бе показана обновената експозиция "Старият Сопот" с творби на племенницата на писателя - художничката Бинка Вазова, с картини рисувани през 30-те години на миналия век. Те са изключително ценни, защото на много от тях има сгради, които днес вече не съществуват. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Късо съединение и човешка небрежност причинили пожари в Свищовско

Късо съединение в електропреносната мрежа и човешка небрежност при боравене с открит огън са причините за пожарите вчера в свищовските села Козловец, Горна Студена и Хаджидимитрово. Пожарникари от Свищов, Горна Оряховица, Павликени и доброволното формирование от Овча могила напълно са потушили пожарите. В Хаджидимитрово, където има воден режим, от..

публикувано на 07.08.24 в 10:32

Кипър с рекордно увеличение на бюджетните средства за научноизследователска и развойна дейност

Кипър e с рекордно увеличение от почти 20% на средствата от държавния бюджет за научноизследователска и развойна дейност през миналата година. По показателя за разходи за иновации на глава от населението България е в дъното на европейската класация, сочат нови данни на Евростат. Кипър е инвестирал 138 млн. евро бюджетни средства в наука и..

публикувано на 07.08.24 в 10:24
Залез над остров Кос.

Мерки за справяне с водната криза в редица гръцки региони

Гръцкото правителство обяви допълнително финансиране на проекти за справяне с водната криза в редица региони. Планирано е също ограничаване броя на туристите по островите, където не достига питейна вода. Гръцкото правителство отпуска 11 милиона и половина евро за общини, където има недостиг на вода. Изменението на климата и сушата..

публикувано на 07.08.24 в 10:16

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил в движение

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил по време на движение, съобщиха от ОДМВР- Перник. Инцидентът е станал вчера, около 17, 15 ч. на автомагистрала "Струма" след трети тунел посока Перник. По първоначални данни взривът възникнал след като 29-годишната жена, която шофирала автомобила, запалила цигара. Експлозията най-вероятно е..

публикувано на 07.08.24 в 10:13
Болница в Италия

Италия е на второ място в Европа за донорство на органи

Италия е на второ място в Европа за донорство на органи, отчита Националният център по трансплантации на страната. Постигнатият резултат е за 2023 година като Италия  е втора с 28,2 донора на милион жители след Испания с 48,9. Трета е Франция , следват Обединеното кралство  и Германия. Докладът съдържа над 200 страници анализи, графики и..

публикувано на 07.08.24 в 10:03

Депутатите приеха програмата на НС за седмицата

Депутатите приеха предложената програма за работа на Народното събрание за седмицата, така както бе предложена от председателя на Народното събрание. В нея фигурират 21 точки, като сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене, е и този за въвеждане на еврото в България. Над 20 точки в предварителната..

публикувано на 07.08.24 в 09:59
Бойко Борисов

Борисов: Кандидати за премиери бол, не се меся

За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер и кои ще бъдат служебни министри, заяви в кулоарите на парламента Бойко Борисов. Аз мисля, че кандидати за премиери има бол, коментира лидерът на ГЕРБ пред журналистите в НС: "Най-правилно 6 милиона имена да сложим - без децата, и всички в България да са кандидати за премиери...

публикувано на 07.08.24 в 09:57