Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверява се случай на насилие срещу дете в Центъра за настаняване от семеен тип „Слънчево детство" в Шумен

Снимка: YOUNICEF

Случай на агресия и насилие срещу дете в Центъра за настаняване от семеен тип „Слънчево детство" в Шумен ще проверяват компетентните институции. Повод е запис, качен вчера в една от социалните мрежи. Центърът е нов, работи вече повече от година и досега няма информация за подобни инциденти. 

Автор на записа е Хюлия Арон, служител в центъра за настаняване от семеен тип "Слънчево детство".
Автентичен е записа, мога да го докажа, в мене е, ще го дам, където е нужно. На шести сутринта е правен този запис. При самото му излизане от ЦНСТ-то бях с още една колежка на смяна, при издаването на смяната, въпросният служител на записа беше вече започнал да налага детето.
Бивша служителка в социалното звено Велислава Францова също потвърди, че е упражнявано насилие върху децата. Те бяха карани принудително да спят в часове, който не искаше да спи, имаше бой с чехли и пръчки, разказа тя. Директорката на центъра за настаняване от семеен тип "Слънчево детство" Марина Андонова категорично отрече, че върху настанените там е упражнявано насилие и заяви, че според нея, записът не е автентичен.
Това е монтаж, но нека да изчакаме компетентните органи да си свършат работата.
Заместник-кметът по здравеопазване и социална политика на Шумен доктор Светлана Маркова заяви, че общината е в течение със случващото се и са взети нужните мерки.
Сигнализирахме полицията, прокуратурата, агенцията за закрила на детето. Аз ще искам една много сериозна проверка и ще се видят нещата кой е прав, кой не е прав.
По думите ѝ, вече са проведени разговори с ръководството на центъра и служителите, изискан е и писмен доклад по случая.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите приеха програмата на НС за седмицата

 Депутатите приеха предложената програма за работа на Народното събрание за седмицата, така както бе предложена от председателя на Народното събрание.  В нея фигурират 21 точки, като сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене, е този за въвеждане на еврото в България. Над 20 точки в предварителната..

публикувано на 07.08.24 в 09:59
Бойко Борисов

Борисов: Кандидати за премиери бол, не се меся

За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер и кои ще бъдат служебни министри, заяви в кулоарите на парламента Бойко Борисов. Аз мисля, че кандидати за премиери има бол, коментира лидерът на ГЕРБ пред журналистите в НС: "Най-правилно 6 милиона имена да сложим - без децата, и всички в България да са кандидати за премиери...

публикувано на 07.08.24 в 09:57

По-високи глоби за предизвикване на пожар в Гърция

Гасенето на пожара в граничната планина Славянка продължава и от гръцка страна. Висок риск от пожари в Гърция има и по островите в Егейско море, предупреждават от Гражданска защита. Увеличава се броят на арестуваните за причиняване на пожари. Превенция, борба и справяне с последствията от пожарите в България, Гърция и Кипър..

публикувано на 07.08.24 в 09:21

Кипър: Финансова подкрепа за учениците в размер на 9,5 млн. евро

Над 45 000 деца в Кипър ще получат допълнителна финансова подкрепа от държавата за началото на новата учебна година. Президентът Никос Христодулидис обяви във вторник вечерта нов пакет от мерки, които целят облекчаване на семействата с ученици и са част от правителствената политика за справяне с поскъпването на живота. Пакетът, наречен..

публикувано на 07.08.24 в 08:58
Снимки: МВР

За денонощие: 214 пожара са загасени в страната

Общо 214 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, пострадали са двама души, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес над 160 пожарникари, горски служители, военни и доброволци атакуват източния фронт на пожара в планината Славянка. Продължава борбата с пожарите в страната Нощта е..

публикувано на 07.08.24 в 08:34
Владимир Падрино

Министърът на отбраната на Венецуела отхвърли призиви на опозицията към армията

Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино заяви, че въоръжените сили на страната са верни на президента Николас Мадуро. Декларацията е свързана с напрежението след президентските избори - опозицията оспорва официалните резултати в полза на Мадуро. Министърът на отбраната направи официално изявление след призива на кандидата на..

публикувано на 07.08.24 в 08:31

Британският премиер обеща бързи присъди на участниците в бунтовете

Британският премиер Киър Стармър заяви, че заловените да участват бунтове в Англия и Северна Ирландия може да очакват "светкавични присъди", предаде Би Би Си. След като председателства втора извънредна координационна среща с полицейските шефове за последните дни Стармър каза, че сега очаква "значителни присъди" на участниците в метежите в..

публикувано на 07.08.24 в 08:17