Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Tурският парламент одобри искането за въвеждане на тримесечно извънредно положение в страната

| обновено на 21.07.16 в 19:03
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският парламент официално одобри искането за въвеждане на тримесечно извънредно положение в страната след неуспешния опит за военен преврат миналия петък, предаде Ройтерс. Депутатите подкрепиха искането с 346 гласа "за" срещу 115 гласа "против". Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви плана за извънредно положение късно снощи, като заяви, че той ще помогне на властите по-бързо и ефективно да изправят пред правосъдието поддръжниците на неуспешния преврат.

По-рано вицепремиерът Нуман Куртумлуш, цитиран от Ен Ти Ви, обяви, че Турция ще последва примера на Франция и временно ще замрази спазването на Европейската конвенция за човешките права по време на обявеното извънредно положение в страната. Според Куртумлуш е имало "структурни и индивидуални провали в разузнаването", довели до опита за преврат на 15 срещу 16 юли. Той каза още, че засега не се предвижда въвеждането на комендантски час в Турция и подчерта, че няма да бъде засегнат негативно животът на обикновените хора.

Извънредното положение в Турция има за цел да се избегне евентуален втори опит за преврат, заяви правосъдният министър Бекир Боздаг, цитиран от Ройтерс. В отговор на опасенията, че икономиката и финансите ще бъдат засегнати негативно вицепремиерът Мехмед Шимшек увери,че животът на обикновените хора ще продължи нормално, бизнесът и икономиката ще продължат да се развиват според законите на пазарната икономика.

В същото време обаче извънредното положение включва и редица забрани – на събрания, представления, обществени изяви, обиски и арести без съдебно разрешение и т.н. Властите предупреждават гражданите да не се движат без документи за самоличност.

Досега са арестувани над 10 хиляди души за участие в пуча, но според властите има още участници на свобода, изчезнали са и два хеликоптера от армията. 
Продължават арестите и отстраняванията на служители в държавната администрация, които надхвърлиха 50 хиляди души, счита се,че са били свързани с терористичната организация на мюсюлманския проповедник Фетуллах ГюленБлизо 21 хиляди учители са уволнени без право на упражняване на професията. Над 6 хиляди училища, финансирани от Гюлен, бяха закрити. Държавата сложи ръка на банката на Гюлен.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В Турция е въведено извънредно положение за 3 месеца

В Турция е въведено извънредно положение от тази сутрин, стана ясно след заседание на Съвета за национална сигурност на югоизточната ни съседка. Мярката, която ще продължи 3 месеца, се въвежда след проваления опит за държавен преврат на 15 срещу 16..

обновено на 21.07.16 в 12:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18