Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реджеп Ердоган се опита да успокои ситуацията в Турция със срещи с опозицията

Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Турските власти продължават чистките след осуетения преврат в страната от 15-и юли. Издадени бяха заповеди за арест на 42 журналисти, а над 100 души от турските авиолинии бяха уволнени. Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган се опита да успокои политическата ситуация. Той се срещна с лидерите на опозиционните Републиканска партия и Партия на националното действие.

Всички погледи в Турция се насочиха към  днешната срещата на президента Ердоган с лидерите на двете опозиционни формации - Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели. Срещата се проведе за пръв път в президентския дворец Бештепе и се счита за историческа като израз на усилията на правителството за консолидиране на обществото срещу опита за преврат. Срещата е продължила повече от 2 часа и половина. Основните теми, които са били обсъдени, са ситуацията в страната и мерките, взети от властите след пуча. Изтъква се и конструктивната роля на Ердоган. Държавният глава благодарил на опозиционните лидери за тяхната единна позиция срещу опита за преврат.

В същото време властите са издали заповеди за арести на 42-ма журналисти, които се подозират за свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвиняван за ръководител на неуспелия опит за преврат. Съобщава се само за 5 задържани до момента журналисти.

Голяма чистка бе ивършена и в турските авиолинии. Освободени са от работа 112 служители - пилоти, стюардеси, технически персонал. Извършва се чистка и в телекомуникационната комания Тюрктелеком. С полицейска акция са били заловени трима командоси, които са участвали в опита да убият Ердоган в хотела на Мармарис.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви в интервю пред телевизия НТВ, че лице с прякор Абдуллах, подозиран за участие в пуча, е избягал в България и турската страна е направила постъпки пред българските власти за неговото екстрадиране. Турският дипломат номер едно подсказа, че Турция ще определя двустранните отношения в зависимост от отношението към терористичната организация на Фетуллах Гюлен - Фето, за която се твърди, че има структури във всички балкански страна, включително България.

По думите на Чавушоглу, отношенията между Анкара и Вашингтон ще пострадат, ако САЩ не екстрадират духовника Фетуллах Гюлен, обвинен в организиране на преврата.

Чавуошоглу ще замине заедно с правосъдния министър Бекир Боздаг в близките дни за САЩ, за да изискат Гюлен, който от 1999 г. живее в щата Пенсилвания.

Икономическите експерти съобщават, че турските пазари започват да се възстановяват от сривовете, последвали опита за военен преврат, когато доларът се увеличи с почти една лира. Наблюдава се възстановяване след мащабната продажба на активи миналата седмица, последвала неуспешния опит за метеж и твърдия отговор на президента Ердоган.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Мария Габриел: ЕС трябва да остане гарант за спазването на правата на човека в Турция

ЕС трябва да остане гарант за спазването на правата на човека и правовата държава в отношенията си с държави като Турция, смята евродепутатът Мария Габриел: Според мен в тези отношения трябва да бъдем изключително предпазливи. Знаем, че..

публикувано на 25.07.16 в 15:40

Повечето българи не очакват промяна в отношенията с Турция

В седмицата след неуспешния  опит за преврат в Турция българите се боят, че ситуацията в югоизточната ни съседка ще се влошава. В същото време обаче те по-скоро не виждат как случващото се в Турция ще се отрази на нашия живот и по-скоро не очакват..

публикувано на 25.07.16 в 15:05

Властите в Турция са издали заповед за арест на 42-ма журналисти

Турските власти са издали заповеди за арест на 42-ма журналисти по подозрения, че тези лица да свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен , който е обвиняван за ръководител на неуспелия опит за преврат на 15 юли. Медиите съобщиха, че..

обновено на 25.07.16 в 12:07

70% от българите смятат, че опасността от нови конфликти в Турция се увеличава

В седмицата след неуспешния  опит за преврат в Турция българите се боят, че ситуацията в югоизточната ни съседка ще се влошава. В същото време обаче те по-скоро не виждат как случващото се в Турция ще се отрази на нашия живот и по-скоро не очакват..

публикувано на 25.07.16 в 11:46

Турция се "сбогува" с ЕС, ако върне смъртното наказание

Европейският съюз (ЕС) ще преустанови "незабавно" преговорите за присъединяване на Турция, ако страната върне смъртното наказание, предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер . Турция отмени смъртното наказание през 2004 година..

публикувано на 25.07.16 в 09:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18