Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов храм на музиката

БНР Новини

Всяко лято площадът пред храм-паметника „Александър Невски“ се превръща в сцена, на която Софийската опера поднася на своята публика ново, атрактивно оперно заглавие. Тази година това беше зрелищната постановка на „Набуко“, за която акад. Пламен Карталов беше поканил звезден изпълнителски състав от наши и чужди изпълнители. Поради големия интерес беше пуснат в продажба още един спектакъл. Спомням си преди години, когато за първи път беше представена „Опера на площада“ трябваше да бъдат направени още 10 допълнителни представления, за да може да бъде задоволен интересът на столичани към това грандиозно събитие.
След триумфа на „Набуко“ в София Пламен Карталов поема ново предизвикателство като създава още един храм на музиката. Заедно с управата на Белоградчик за първи път в двора на крепостта ще бъде изградена специална сцена и трибуна за публиката.
Своята първа публика Белоградчишките скали ще посрещнат на 5, 6 и 7 август. Зрителите ще могат да видят „Тоска“ (5.08), „Турандот“ (6.08) и „Лебедово езеро“ (7.08) – едни от най-атрактивните заглавия от репертоара на Софийската опера е избрал Пламен Карталов. Като начало само 500 са местата за спектаклите. Но има и още нещо – залите на пещерата „Магурата“ също ще бъдат приобщени към новите идеи за културен туризъм. Вагнерианците вече тръпнат в очакване на това ново преживяване, което подготвяме, сподели акад. Карталов. Импресията с музиката на Вагнер в пещерата „Магурата“ е на 5 август от 16 часа, а на 6 и 7 от 11 ч.
Всичко за двете нови оперни сцени може да чуете от Пламен Карталов в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.