Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на котвата – по следите на времето

БНР Новини
6
Снимка: Илиян Ружин

В най-южния на черноморското ни крайбрежие град – Ахтопол, се намира един сравнително млад, но интересен и богат с находките и подредбата си музей – „История на котвата”. Експозицията му е създадена като обществена колекция на Сдружение „Черноморска Странджа” с председател инж. Петър Кънев. Научното ръководство на проекта е поверено на историка д-р Атанас Орачев. Какво съдържа музейната изложба?

СнимкаГолеми котви, разположени в тревните площи, които са основно от ХІХ и ХХ век – отбелязва д-р Орачев. – Вътрешната експозиция пък разказва самата история на котвата. В нея са разположени на практика почти всички разновидности на това основно корабно съоръжение, които се срещат в Черно море от средата на второ хилядолетие преди Христа до първата половина на ХХ век. Във витрините и по подиумите могат да се видят и различни находки от потънали кораби. Колекцията беше събрана за 6 години и е една от най-големите в света като типове разновидности. Находките всъщност са от екваторията между Маслен нос и Резово. А това крайбрежие се оказа най-опасното за корабоплаване изобщо в Черноморието.

СнимкаКакви са причините за това?

То е изключително слабо нарязано, изцяло изградено от вулканични скали, специално крайбрежието от Ахтопол на юг. А нагоре по него има и седиментни скали /те са значително по-меки/. И затова например в Приморско и Китен има огромни пясъчни дюни, а тук, като изключим Северния залив, където има една голяма плажна ивица, подобни ивици има чак на юг от Резово. Т.е. това е един стръмен, отвесен бряг. И когато един кораб от ерата на ветроходното корабоплаване попадне в опасни ветрове и бури, той няма къде да се скрие. Затова тук има най-много корабокрушения.

СнимкаА от тях и много находки, разбира се... В експозицията има и представителна извадка на европейски карти, които разкриват основните етапи в опознаването на Черно море и Странджанското крайбрежие.

Всяка година тук в една от залите гостува с притежанията си някой от крайбрежните музеи. Тази година свои артефакти представя музеят в град Бяла. Става дума за находки от античната крепост на нос Св.Атанас. Там, за седем години, археологът доц. Валери Йотов показва как трябва да се работи за социализирането на един обект и превръщането му в една от стойностните туристически атракции, отбелязва Атанас Орачев.

СнимкаОсвен котвите и техните останки, многото монети и други предмети, намерени във водите на Черно море, в музея има сбирка, която представя историята на Ахтопол и неговите жители. Разглеждайки експозицията, посетителите могат да се информират на три езика: български, английски и руски.

Музеят е първата обществена колекция, създадена в България. Финансира се изцяло от дарители. Входът е свободен.

Снимки: Илиян Ружин




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия