Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на Путин и Ердоган за първи път след кризата в отношенията между Русия и Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган ще се срещнат днес в Санкт Петербург след 8-месечно охлаждане на отношенията между двете страни, предизвикано от инцидента със сваления руски самолет през ноември миналата година на турско-сирийската граница. Кризата коства над 13 млрд.долара загуби на турската икономика.

Срещата с Путин беше договорена преди преврата, когато Ердоган се извини за сваления самолет. Но Путин беше първият от световните лидери, изразил подкрепа на Ердоган. Жестът на Владимир Путин беше оценен много високо лично от Ердоган, който беше огорчен от липсата на подкрепата от страна на западните приятели на Турция.

Искаме да отворим нова страница в отношенията с Русия, посочи Ердоган в навечерието на визитата пред медиите, служейки си с обръщението моят уважаван приятел Владимир.

Гледам на тази визита като на крайъгълен камък, искаме да започнем нова страница, която ще включва военно, икономическо и културно сътрудничество, допълни турският президент.

Турски източници посочват, че Ердоган и Путин ще обсъдят отмяната на ембаргото, възобновяването на чартърните полети, проекта "Турски поток", кризата в Сирия, борбата срещу тероризма и други регионални и глобални проблеми.

Визитата на Ердоган се осъществява след изразеното от него неотдавна съжаление за свалянето на бомбардировача и поднесените извинения на семействата на загиналите.

Посещението ще е и първото зад граница за турския държавен глава след неуспешния опит за преврат от 15 юли.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 560 хиляди деца са ваксинирани срещу полиомиелит в Газа

Близо 560 хиляди деца под десет години са били ваксинирани срещу полиомиелит по време на първия кръг от извънредната имунизационна кампания в Ивицата Газа, съобщи Световната здравна организация.  12-дневната кампания е осигурила достъп на 558 963 деца до новата орална ваксина срещу единия от причинителите на заболяването - полиовирус тип 2. Здравните и..

публикувано на 14.09.24 в 05:15
Джо Байдън и Киър Стармър в Белия дом

Джо Байдън и Киър Стармър не излязоха с решение за използването на ракети с голям обсег от Украйна

Американският президент Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър проведоха среща в Белия дом на фона на засилващ се натиск както от Украйна, така и от Русия относно потенциалното използване на ракети с голям обсег на действие във войната. Очакванията обаче за някакво конкретно решение по въпроса не се оправдаха.  Срещата протече под сянката на..

публикувано на 14.09.24 в 04:43

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Този трансфер е пряка заплаха за европейската сигурност и..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Небензя поясни, че украинските военни не разполагат със сателитни данни за набелязване на..

публикувано на 13.09.24 в 20:44
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа. Преди дни директорът на Областното пътно..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа съболезнования на семействата на загиналите военни пилоти днес на авиобаза "Граф Игнатиево" и..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49