Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР: Задържането и екстрадирането на Абдуллах Бююк е по сигнал на Интерпол

Бъчварова: Турският бизнесмен е бил заплаха за националната сигурност

| обновено на 11.08.16 в 15:06
Снимка: БГНЕС
Задържането и екстрадирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк е по сигнал на Интерпол, не става дума за сделка между България и Турция. Това уточниха от МВР. Бизнесменът е предаден на турските власти заради незаконно пребиваване в страната. 

При рутинна проверка патрул в района на квартал "Младост" спрял Бююк. Той е бил с нередовни документи, потвърди главен комисар Георги Арабаджиев:

По отношение на лицето сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари. Има много факти и обстоятелства, които са обезпокоителни
.

Комисар Арабаджиев добави, че е работено съвместно с Интерпол.

Договорка няма. Целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол
.

Директорът на Дирекция "Миграция" старши комисар Николай Николов заяви, че всички процедури са спазени.

Поводът за издаване на заповедта за принудително отвеждане до границата, постъпили данни в Дирекция "Миграция", че лицето Абдуллах Бююк пребивава в страната с невалиден паспорт и писмо от администрацията на президента, че на него му е отказан статут на убежище. Заповедта е издадена на 9-и август. В нея е предвидено непосредствено изпълнение с оглед опасността лицето да се укрие. Последва обжалване, но не спира изпълнението на заповедта.

От началото на годината от нашата страна са изведени 31 турски лица, а на 67 от тях е наложена аналогична мярка. Комисар Арабаджиев посочи, че продължава издирването на 36 души, които пребивават на територията на България без редовни документи.

Арабаджиев и Николов отхвърлиха твърденията за сделка между България и Турция за неговото експулсиране, а то според тях се извършва в рамките на закона.

Абдуллах Бююк, който вчера беше предаден от България на Турция, е бил заплаха за националната сигурност, заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова в телевизионно интервю. Като мотив за задържането му тя посочи:

Самият факт, че 6 месеца имаме прецедент, в който един човек отказва да уреди своя статут в една чужда държава, сам по себе си е недопустим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бъчварова: Предаването на Бююк на турските власти не е следствие от тайна сделка между София и Анкара

Предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк на турските власти не е следствие от тайна сделка между София и Анкара.  Причината за предаването на Турция на бизнесмена Абдуллах Бююк, издирван от турските власти заради опита за преврат, е липсата на валидни..

обновено на 11.08.16 в 12:07
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба –..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков"..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на..

публикувано на 28.07.24 в 17:18