Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водеща тема в повечето столични издания е оставката на ръководството на Гранична полиция заради скандала с обществената поръчка за транспортирането на нелегални мигранти през България, спечелена от човек, обвинен в трафик на хора.

Вестник "Земя" пише: "Бойко обезглави "Гранична полиция" и цитира директора на полицията Христо Терзийски, който твърди, че от "трафик на мигранти се печели повече отколкото от дрога".

На първа страница на вестник "24 часа" четем: "Борисов уволни шефовете на Гранична полиция и кмета на "Младост". Светлан Кичиков ще оглави службата".

Вестник "Стандарт" допълва темата, като цитира премиера Борисов, който коментира случая  с думите - "Срам, друго не мога да кажа".  

"Борисов защити Ердоган за кризата с мигрантите" и по-точно от обвиненията, че турският президент "шантажира Европа с бежанците ", пише вестник "Дума". Изданието допълва казаното от  премиера, че "има "тежка европейска несолидарност" по отношение на бежанския проблем".

"Ритуално и непринудено ГЕРБ изведе своя кандидат-президент. Бойко и Цветанов показаха Кристалина на електората", четем на първа страница на вестник "Труд". "Навръх Успение Богородично Кристалина Георгиева се появи в България и участва в две църковни изяви". Политически анализатори коментирали за всекидневника, че събитието може да се смята за ясен знак за кандидат-президентската номинация на ГЕРБ.

"Опозицията на Корнелия Нинова зад Румен Гечев за президент. Манолова обяви с писмо до структурите, че се оттегля" от надпреварата, съобщава "24 часа". Изданието пояснява, че вътрешната опозиция в БСП не желае нито Янаки Стоилов, нито Илияна Йотова да са кандидати на червените. Гечев излиза на преден план след като от 2 дни се знае, че Мая Манолова ще се оттегли от битката за държавен глава, уточнява още "24 часа".

"Министерството на отбраната скри мотивите за напускането на шефа на военновъздушните сили, пише вестник "Сега". Това, според изданието, значи, че оценката на генерал Румен Радев за състоянието на авиацията е унищожителна".

"Лихвите по кредитите може да паднат след стрес- теста на банките, който приключи в края на миналата седмица, пише "Стандарт". Резултатите от одита потвърдиха стабилността на системата и повишиха доверието в нея. Те показаха, че рискът е на по-ниско ниво, а именно той държи лихвите високо. Това коментира пред изданието бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов.

"Заетостта расте, но с малко. Подобрението е само при по-възрастните, а работещите хора между 15 и 44 години са намалели с над 13 хиляди души", съобщава "Капитал дейли". Икономистът Лъчезар Богданов коментира за изданието, че "бизнесът все по-трудно намира хора за разширяване на дейността си".

"Общини и полиция отнасят санкции за незаконно вдигане на коли. Около 100 души годишно съдят паяка за това, че вдигат автомобила им незаконно, сочи проучване на вестник "Монитор".

"Асансьори убийци дебнат в 13 болници. Най-опасни са по морето", пише "Телеграф", като се позовава на справка от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Масово пациенти се возят в 40-50-годишни асансьори, а най-старият е в столичната болница "Шейново" - от 1961 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25