Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хонконг избира членове на Законодателното си събрание

Избори за Законодателно събрание в Хонконг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жителите на Хонконг избират днес представители в Законодателното събрание на мегаполиса. То може да приема закони и бюджета на територията, а във вота участват кандидати, които открито искат обявяване на независимост от Китай.

Въпреки горещия и влажен ден милиони хора излязоха днес да упражнят правото си на глас за бъдещето на финансовата столица на Азия. Гражданите на частично автономния мегаполис имат право да избират само половината от представителите в Законодателния съвет. Останалата част се избират от членове на групи, които представляват различни бизнес и обществени интереси. Китайският контрол над Хонконг и законодателната уредба на града бяха договорени от Лондон и Пекин по време на прехвърлянето на суверенитета на бившата британска колония.

Въпреки че гражданите могат да избират само половината от своите представители, гласуването днес се следи с особено внимание. Уличните протести от 2014 г. белязаха началото на открито противопоставяне на малка, но шумна група активисти срещу китайския административен контрол. Тогава централната част на Хонконг беше блокирана от демонстранти, които настояваха за демократични промени и дори независимост. Днес, четири години по-късно, за първи път може да бъдат избрани представители, които открито се обявяват за край на китайското управление.

Първите резултати от гласуването се очакват в понеделник сутринта местно време. Изборите в Хонконг са трудни за прогнозиране и малко анализатори коментират какво би било преразпределението на властта. Въпреки това в политическия живот в Хонконг започва нова ера, в която дискусията за независимост от Китай се превръща от периферна тема в част от ежедневния политически живот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Улични сблъсъци в Хонконг

48 души, включително полицаи и журналисти, са ранени и 24 души са арестувани по време на тежки безредици в Хонкнг, съобщи ТАСС. Сблъсъкът станал между нелегални улични търговци на храна и държавни инспектори по хигиената. В защита на търговците се..

публикувано на 09.02.16 в 14:33

Хиляди протестираха в Хонконг срещу мистериозното изчезване на търговци на книги

Хиляди жители на Хонконг излязоха на улиците, за да протестират срещу мистериозното изчезване на петима търговци на книги, които може би са отвлечени от властите в континентален Китай, предаде ДПА. Това е въпрос от най-голямо значение и за..

публикувано на 11.01.16 в 08:52

Инфлацията в Хонконг достигна 2,8% на годишна база през април

Индексът на потребителските цени в Хонконг се повиши до 2,8% на годишна база през април, като записва по-слаб ръст спрямо данните, отчетени през месец март в резултат на по-ниските разходи за хранителни продукти. През април индексът на потребителските..

публикувано на 21.05.15 в 14:56

Икономиката на Хонконг се очаква да нарасне с 1-3% през тази година

Икономиката на Хонконг се очаква да нарасне с 1-3% през тази година, обяви финансовият секретар Джон Занг, като изтъкна, че перспективите в глобален мащаб остават несигурни. На фона на добрите данни за възстановяване на щатската икономика, Федералният..

публикувано на 25.02.15 в 11:02

Арести в Хонконг заради продемократични протести

Най-малко 37 души са арестувани в Хонконг, след като по улиците на града за втора поредна нощ се състояха продемократични протести, предаде Асошиейтед прес. Потестиращите блокирали пет улици в района Монкок и не се подчинили на полицейската заповед да се..

публикувано на 26.12.14 в 09:23

Най-малко 28 демонстранти бяха задържани в Хонконг по време на поредните им сблъсъци с полицията

Най-малко 28 демонстранти бяха задържани в Хонконг по време на поредните им сблъсъци с полицията. Според местна радиостанция са пострадали 10 души, от които 8 - сътрудници на органите на реда. Местни медии отбелязват, че протестиращите са се опитали да си..

публикувано на 29.11.14 в 09:27

Властите в Хонконг задържаха студентски лидери

Студентски лидери на протестите в Хонконг бяха арестувани тази сутрин, след като полицията поднови акцията по разчистването на барикадите, издигнати от демонстрантите, съобщи ДПА. Демонстрантите влязоха в стълкновение с полицията през нощта и към 06.00..

публикувано на 26.11.14 в 07:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция

Седем души за задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция, които започват утре, съобщава БТА.  По данни на белгийската прокуратура извършените обиски в цяла Белгия са целели да предотвратят действията на заподозрени..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Утре КС се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (ш естите по ред поправки) противоречат на основния закон . Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Исканията са две - на президента Румен Радев,..

публикувано на 25.07.24 в 15:45
Борислав Сарафов

За блокирането на съдебномедицинските експертизи и аутопсиите в столицата и региoна алармира Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки..

публикувано на 25.07.24 в 15:36

Продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението..

публикувано на 25.07.24 в 15:34

Руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил

За втора поредна нощ руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил и повредиха инфраструктурни обекти. Според съобщенията от Киев няколко руски дрона са навлезли в румънското въздушно пространство.  Украинските военновъздушни сили..

публикувано на 25.07.24 в 15:27
Делян Пеевски

Пеевски се яви по свое желание пред комисията за Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото

Съпредседателят Делян Пеевски се яви по свое желание пред парламентарната комисия, която проверява данни за влияние в съдебната система на кръговете около Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров-Еврото.  Пеевски представи справка от Софийската..

публикувано на 25.07.24 в 14:59