Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима сирийци бяха арестувани в Германия за връзки с "Ислямска държава"

Снимка: БТА

Трима души, заподозрени във връзки с "Ислямска държава" и терористичните атентати в Париж, бяха задържани тази сутрин в германските провинции Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония. Арестуваните са сирийци, които са влезли като бежанци в Германия през 2015 г.

В акцията по задържането им участваха 200 души от германските спецчасти. Претърсени са шест бежански общежития, иззети са много документи, телефони и паспорти. Задържаните Махир на 17 г., Мохамед на 26 г. и Ибрахим на 18 г. са били обучени от "Ислямска държава" и пратени в Германия през 2015 г. Притежавали са големи суми в американска валута, както и мобилни телефони със специално инсталирани програми за комуникиране. Не е ясно дали са пристигнали в страната с цел да извършват атентат или да са в готовност за изпълнение на други заповеди.

Задържаните са свързани с терористичните нападения в Париж през ноември, съобщи вътрешният министър Томас де Мезиер. По неговите думи, те са влезли на територията на Европа през т. нар. "балкански маршрут". Те са преминали през Гърция и Турция, преди да пристигнат в Германия в средата на ноември миналата година. Мъжете са използвали същите мрежи за трафик на мигранти, за да стигнат от Сирия в Европа, както и са имали фалшиви сирийски паспорти, изработени в същите работилници, от които идват документите на атентаторите от френската столица, допълни Де Мезиер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Томас де Мезиер: Над 520 са потенциално опасните поддръжници на ислямизма в Германия

Потенциално опасните поддръжници на ислямизма в Германия достигат рекордно висок брой и в момента надхвърлят 520 души, съобщи вътрешният министър Томас де Мезиер . В интервю за вестник "Билд" той посочи, че други 360 души са известни на полицията заради..

публикувано на 10.09.16 в 17:58
Министрите на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан, Германия Урсула фон дер Лайен и Италия Роберта Пиноти в Брюксел

Франция и Германия са подготвили общи предложения за подобряване на европейската система за отбрана

Франция и Германия са подготвили общи предложения за подобряване на европейската система за отбрана, предаде Франс прес. Това е било направено като част от подготовката за предстоящата на 16 септември европейска среща в Братислава, която ще бъде посветена..

публикувано на 10.09.16 в 08:25
Герда Хаселфелд и Ангела Меркел

ХСС настоява Германия да приема приоритетно мигранти от "християнско-западната културна сфера"

Баварският Християнсоциален съюз (ХСС) настоява Германия да приема приоритетно мигранти от християнско-западната културна сфера .  Това пише в проектодекларация, която партията ще обсъжда на започващия си конгрес в град Шварценфелд. Християнсоциалният..

публикувано на 09.09.16 в 09:12

Християнсоциалният съюз в Германия иска затягане на миграционните закони

Консервативните баварски сюзници на канцлера Ангела Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) призоваха за затягане на имиграционните закони в Германия, които обаче да бъдат благосклонни към мигрантите от християнския културен кръг на Европа. Това става..

публикувано на 08.09.16 в 18:10
Ангела Меркел

Меркел: Положението с мигрантите в Германия значително се е подобрило

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че ще продължи усилията за повишаване на сигурността и ускоряване на репатрирането на мигранти, на които е отказано убежище, но настоя, че сега ситуацията като цяло е доста по-добра, отколкото преди година,..

публикувано на 07.09.16 в 14:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди подновяване на процедурата за избор на главен прокурор

Прокурорската колегия ще обсъди идния понеделник дали да предложи на Висшия съдебен съвет подновяване на процедурата за избор на главен прокурор. Процедурата бе спряна заради промените в Конституцията и след като бившият главен прокурор Иван Гешев оспори..

публикувано на 04.09.24 в 21:04

Пореден протест в Кочериново, въпреки че проблемът с водата се решава

Десетки от Кочериново и близките села излязоха на пореден протест тази вечер, въпреки подборената ситуация и проблемът с водата е на път да се реши, казаха за БНР от местната управа.  Протестът продължи два часа с блокада на подходи и пътища..

публикувано на 04.09.24 в 20:40
Ст. комисар Емил Павлов

Емил Павлов е освободен от длъжността директор на ОД на МВР-Бургас

Директорът на бургаската полиция старши комисар Емил Павлов е освободен от длъжност.  Решението е съобщено в полицията в следобедните часове.  На този етап не е ясно кой ще поеме управлението на една от най-натоварените дирекции в страната два месеца..

публикувано на 04.09.24 в 20:16

ЦИК: "ДПС - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" да предоставят до 7 септември документи, че ДПС не е част от състава им

Коалициите "Движение за права и свободи - Ново начало" и "ДПС - Демокрация, права и свободи" трябва да предоставят до 17 ч. часа на 7 септември документи, удостоверяващи, че партия ДПС не е част от техния състав.  Това се казва в указанията, приети тази..

публикувано на 04.09.24 в 19:52
Ивайло Мирчев

"Да, България" призовава Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски

Движение "Да, България" призовава изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов да поиска от Народното събрание да свали съдебния имунитет на Делян Пеевски. Според пресцентъра на формацията основанията за това се съдържат в писмо от банкера..

публикувано на 04.09.24 в 19:41
Лили Илиева

Няма да удължават мярката за задържане на бащата, разследван за смъртта на 17-годишния си син в Замфирово

Няма да бъде удължавана мярката за задържане на бащата, който се разследва за смъртта на 17-годишния си син, от берковското село Замфирово. От прокуратурата в Монтана дадоха подробности по случая. Прокуратурата в Монтана установява..

публикувано на 04.09.24 в 19:23

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да..

публикувано на 04.09.24 в 19:05