Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Пловдив поиска отстраняване на Румен Русев от длъжността главен архитект

Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Пловдив отправи искане до съда за отстраняване на Румен Русев от длъжността главен архитект на Община Пловдив. Заседанието е насрочено за понеделник.

Искането е с оглед на събраните до момента доказателства по досъдебното производство, които включват прогласяването на нищожността на строителното разрешение за имота на ул. "Одрин" № 8 и продължаващото разследване за съществуващи корупционни практики, заяви Галина Андреева - говорител на Окръжна прокуратура в Пловдив:

Целта е да се избегне използването на служебното положение, което той все още заема, затова да се препятства обективното изясняване на обстоятелствата по делото.

Главният архитект на Община Пловдив заяви пред Радио Пловдив, че не е запознат с искането на Окръжната прокуратура, но допълни, че на този етап няма да подаде оставка.

Не е необходимо. Ако бъда отстранен от този пост, какъв смисъл има да подавам оставка? Решението ще бъде на съда. След това може да си подам оставката, но това вече са някакви погледи в бъдещето.

От Община Пловдив заявиха, че се въздържат от коментар.

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна в края на юли обвинение на главния архитект на общината във връзка с разрушаването на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, който е паметник на културата. Сградата бе съборена частично с тежка техника в началото на март тази година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катя Вълчева: Психиатриите нямат пожароизвестителна система

Три системни проблема констатирахме при проверката в психиатрията на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където пациент почина от тежки изгаряния при пожар. Това съобщи в интервю пред БНР Катя Христова Вълчева, началник на кабинета на омбудсмана. „Надявам се да бъдат приети спешни мерки от министъра на здравеопазването и наредбата..

публикувано на 12.08.24 в 16:11

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в София-столица и вече е 3129 лева, сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие В сравнение с първото тримесечие на..

публикувано на 12.08.24 в 15:48

Продължава борбата с пожарите - Славянка и Влахина планина, Алино, Вършец

Мащабна акция по овладяване на пожара в планината Славянка се провежда на гръцка територия, потвърдиха нашите огнеборци, които  близо месец са на граничната бразда  и успяха да овладеят пожара  на наша територия.  Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия Няма опасност пожарът в Република Северна..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия

Руският президент Владимир Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия. В момента той ръководи заседание, посветено на трансграничната операция. Според Путин, Украйна се опитва да подкопае руската стабилност с нахлуването си в южната част на страната, но няма да успее. "Загубите на украинските..

публикувано на 12.08.24 в 15:16
Игор Федик

Игор Федик: Руснаците бяха изненадани и не разбираха какво трябва да направят

Целта е украинските сили е да създадат буферна зона в северните области и да направят офанзивни операции. Второ политическата цел е да създаде някакъв вътрешен хаос вътре руска федерация във властта на Путин. Да се покаже на руското общество, че Путин не е толкова могъщ и не контролира всичко. Той  е много слаб. Руснаците бяха много..

публикувано на 12.08.24 в 15:10
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: МО за пореден път налива пари в чужди икономики

Защо бързо и без обществена поръчка се решава да се сключи договор с немска фирма за ИРИС-Т? Защо се избират точно тези ПВО ракети, които имат обсег на действие 40 км? Това каза пред БНР лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и изказа съмнение в "безкористността на тези сделки, направени от поредното служебно правителство ". "Миналата сряда (7-и..

публикувано на 12.08.24 в 15:09
Двойка минава край билборд, показващ ирански дронове и с надпис:

Военновъздушните сили на Израел спират задграничните пътувания на обслужващия персонал

Военновъздушните сили на Израел спряха задграничните пътувания на обслужващия персонал, съобщи военен говорител. Регионът се подготвя за възможни атаки срещу Израел от Иран и неговите съюзници след убийството на високопоставен командир на " Хизбула" в ливанската столица Бейрут и на лидера на "Хамас" и в иранската Техеран. Поради все още..

публикувано на 12.08.24 в 15:02