Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пожарите - Славянка и Влахина планина, Алино, Вършец

Снимка: ЮЗДП

Мащабна акция по овладяване на пожара в планината Славянка се провежда на гръцка територия, потвърдиха нашите огнеборци, които  близо месец са на граничната бразда  и успяха да овладеят пожара  на наша територия. 
Няма опасност пожарът в Република Северна Македония, който се възобнови във Влахина планина, да се прехвърли у нас. 
Същевременно нов горски пожар избухна над самоковското село Алино и има опасност да стигне до къщите на хората. 
Ситуацията с пожара в граничната с Гърция планина Славянка е под контрол. 

90 наши служители от горските стопанства, пожарните служби и военнослужещи  продължават да изграждат  просеки и да гасят тлеещи огнища, като вчера следобед спряха ново прехвърляне на огъня от Гърция към България. 
Днес гръцките власти провеждат мащабна акция, като с тежки машини разчистват граничната зона. Очаква се включване и на летателна техника, след като по Европейския механизъм за гражданска защита  в Гърция  пристигнаха самолети от Франция.

Няма опасност големият пожар в Република Северна Македония, който вчера  се възобнови в района на община Пехчево и застраши населени места, да стигне до нашата граница. 

Въпреки това служители на горските стопанства  и пожарните служби от Благоевград и Симитли са на място и изграждат защитни линии.

Към 10:00 днес часа голям пожар избухна и на територията на Държавното горско стопанство Самоков.

Огънят, засегнал над 300 декара иглолистна гора и млади насаждения, бързо се разпространява към село Алино. На мястото на пожара са изпратени пет автомобила и 16 служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", които заедно с екипи от горското стопанство, общински служители и доброволци се опитват да ограничат огнената стихия.

Няма опасност за населените места, които са в близост до пожара в района на Самоков, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". 

На 20 метра от къщите е спрян пожарът край самоковското село Алино, каза за БНР Иван Терзийски от местните доброволци, които помагат за потушаването на пламъците. 

"На 20 метра от къщите на Алино е спрял огънят засега. Върхов е пожарът, (като се разпространява и) минава ту върхов, ту по тревата, почти няма спиране като тръгне...

Вятърът дано обърне малко посоката и дано да е обратна на селото.(...) Много къщи са без хора... Не мога да ви кажа какво ще стане.(...) Надяваме се вятърът да е обратно на селото", разказа Терзийски. 

Пожарът в Стара планина над Вършец е локализиран, борбата огъня продължава.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силният вятър продължава да разпалва огъня в област Атика до гръцката столица

Силният вятър продължава да разпалва огъня в област Атика до гръцката столица. Продължават за евакуират жители от района и пациенти от близките болници. Всички загасени до сега огнища се разпалиха отново от вятъра. Работата на огнеборците не спира. Пристигнаха допълнително екипи от други области. Кипър също изпраща пожарникари. Стотици са..

публикувано на 12.08.24 в 16:50

Апелативните магистрати в Бургас решиха - Биляна Петрова излиза от затвора

Апелативните магистрати в Бургас освободиха предсрочно от затвора Биляна Петрова – бивш заместник-кмет на столичния район "Младост", която излежаваше петгодишна присъда в Сливенския затвор за искане на подкуп, заедно с Десислава Иванчева. Остатъкът от наказанието ѝ ще бъде условно изтърпян. Освобождават предсрочно бивша зам.-кметица на..

публикувано на 12.08.24 в 16:42

Рекордни 436 кг хероин бяха заловени на фериботното пристанище в Бургас

Рекордно количество 436 кг хероин на стойност 70 млн. лв. откриха митнически служители в товарно ремарке пристигнало от Батуми на фериботното пристанище в Бургас. Товарното ремарке е с казахстанска регистрация. Тръгнало е от Киргизстан до пристанището в гръцкия град Александруполис. По случая няма задържани. Образувано е досъдебно..

публикувано на 12.08.24 в 16:31
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар в землището на село Неделкова Гращица, Невестинско

Пожар гори в землището на село Неделкова Гращица, община Невестино, област Кюстендил. Екипи на пожарната, горски работници и доброволци се борят с огъня, който  наближава близка гора.  На място са екипи на Държавното горско стопанство "Невестино", както и екипи на противопожарната служба от Кюстендил, к ъм мястото на пожара пътуват и служители на..

публикувано на 12.08.24 в 16:31

Катя Вълчева: Психиатриите нямат пожароизвестителна система

Три системни проблема констатирахме при проверката в психиатрията на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където пациент почина от тежки изгаряния при пожар. Това съобщи в интервю пред БНР Катя Христова Вълчева, началник на кабинета на омбудсмана. „Надявам се да бъдат приети спешни мерки от министъра на здравеопазването и наредбата..

публикувано на 12.08.24 в 16:11

Най-високата средна работна заплата за страната е в София - вече 3129 лв.

Най-високата средна работна заплата за страната е в София-столица и вече е 3129 лева, сочат данните на националната статистика за второто тримесечие на годината. Най-ниското средно възнаграждение е в Благоевград – 1519 лева. НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие В сравнение с първото тримесечие на..

публикувано на 12.08.24 в 15:48
Бисер Банчев

Бисер Банчев: Вучич иска да разколебае част от протестиращите с посланието, че е подкрепен от Русия

" Обикновено опозицията в Сърбия се представя като проевропейска, а точно този проект Вучич успя да го представи като максимално европейски и го вписа в зелената политика - самото отваряне на проекта за отваряне на мината за литий беше с подкрепата на германския канцлер и със заместник-председателя на Европейската комисия". Това каза пред БНР..

публикувано на 12.08.24 в 15:35