Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени

Единадесетокласници от Математическата гимназия във Варна спечелиха награда на Европейския конкурс за млади учени, който се проведе в Брюксел.

Иван Иванов
и Василен Цветков представиха пред журито високотехнологичен проект и заслужиха приза "Иновации в храните и агрокултурата".

Тази година в конкурса участваха рекордните сто проекта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имигрантите във Великобритания запълват повече работни места от британците след Covid пандемията

Във Великобритания имигрантите запълват повече работни места от британците след пандемията от Covid-19, показват нови данни на правителството. Нигерийци и индийци са заели повече нови работни места през последните пет години, отколкото британски граждани. Икономиката на Обединеното кралство е създала почти 1,5 милиона нови работни места..

публикувано на 12.08.24 в 14:26

Елеонора Николова: Най-съществената, тежката корупция се случва през законодателството

Най-съществената, тежката корупция, която касае основно отрасли на икономиката ни и големи групи хора, и минира свободната конкуренция, създава монополи, се случва през законодателството. Това каза Елеонора Николова, бивш шеф на БОРКОР, в интервю пред БНР. На въпроса, защо се проваляме антикорупционните органи да не служат като..

публикувано на 12.08.24 в 14:24
Общ изглед на Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар, архив.

Охладителната кула в Запорожката АЕЦ може да се наложи да бъде заменена

Ръководителят на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че охладителната кула в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Русия, може да се наложи да бъде заменена, предаде Ройтерс.  Агенцията се позовава на руската държавна информационна агенция РИА.  По-рано Украйна и Русия си размениха обвинения относно пожар, избухнал в..

публикувано на 12.08.24 в 14:21

НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие

Трудовата заетост в нашата страна нараства слабо с 1,2% през второто тримесечие на 2024 г. спрямо три месеца по-рано, като в същото време работните заплати се повишават с 4,5 на стоп. Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България се увеличават в края на юни 2024..

публикувано на 12.08.24 в 14:20

Заради авария за денонощие без вода остават шуменският квартал "Макак" и 2 села

В Шумен заради ВиК авария за денонощие без вода остават квартал "Макак" и селата Панайот Волово и Белокопитово, предава Радио Шумен. На сайта си от ВиК - Шумен уточняват, че аварията е в помпената станция "Мадарски конник", както и напомнят, че до 17:00 часа днес е спряна водата на живеещите по улица "Калиакра" и булевард "Мадара" в Шумен.

публикувано на 12.08.24 в 14:13

Разрастващ се пожар пълзи към самоковското село Алино

Пожар е възникнал преди обяд на територията на Държавно горско стопанство Самоков. Огънят, който е засегнал над 300 декара иглолистна гора и млади насаждения, се разраства бързо и има реална опасност да стигне до село Алино, съобщават от Югозападното държавно предприятие. Над 20 служители от горското стопанство с високопроходими противопожарни..

публикувано на 12.08.24 в 14:08

Цветан Цветанов: Участва ли зам.-директор от СДВР в организирането на протеста на служители в МВР?

Недопустима е демонстрацията на служите в МВР, която е изцяло в защита на оставането на Калин Стоянов като министър . Това заяви пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България". "В Закона за МВР много ясно е разписано какви са формите и начините на протест на служителите в МВР, а те са чрез..

публикувано на 12.08.24 в 14:03