Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволнени са главният счетоводител и ръководители на обществени поръчки в Медицинския университет

Снимка: wikimedia.org

След проверката за финансови злоупотреби в Медицинския университет в София са били уволнени главният счетоводител и двама ръководители на обществени поръчки във висшето училище. Според Красимира Маркова - вече бивш главен счетоводител, уволнението е незаконно:

Тъй като основанията за това прекратяване на трудовото правоотношение се отнасят за уволнение на служители, когато става въпрос за търговски дружества. Ние сме ръководители на отдели.

Зад това уволнение виждаме преднамереност и причина, изтъкната по отношение на възпрепятстване на прокуратурата, което не е обоснована, тъй като разполагаме с такива протоколи и документи, с които ние подробно предоставихме и описахме цялата оригинална документация. Ние нямахме и отказвахме да предадем оригинала само по устно разпореждане.

Одитният доклад в университета, който приключи преди дни е предрешен, каза Маркова. Трите бивши служителки заявиха, че не са възпрепятствали или саботирали проверката на прокуратурата, а са предоставили всички изискани документи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елеонора Николова: Най-съществената, тежката корупция се случва през законодателството

Най-съществената, тежката корупция, която касае основно отрасли на икономиката ни и големи групи хора, и минира свободната конкуренция, създава монополи, се случва през законодателството. Това каза Елеонора Николова, бивш шеф на БОРКОР, в интервю пред БНР. На въпроса, защо се проваляме антикорупционните органи да не служат като..

публикувано на 12.08.24 в 14:24
Общ изглед на Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар, архив.

Охладителната кула в Запорожката АЕЦ може да се наложи да бъде заменена

Ръководителят на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че охладителната кула в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Русия, може да се наложи да бъде заменена, предаде Ройтерс.  Агенцията се позовава на руската държавна информационна агенция РИА.  По-рано Украйна и Русия си размениха обвинения относно пожар, избухнал в..

публикувано на 12.08.24 в 14:21

НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие

Трудовата заетост в нашата страна нараства слабо с 1,2% през второто тримесечие на 2024 г. спрямо три месеца по-рано, като в същото време работните заплати се повишават с 4,5 на стоп. Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България се увеличават в края на юни 2024..

публикувано на 12.08.24 в 14:20

Заради авария за денонощие без вода остават шуменският квартал "Макак" и 2 села

В Шумен заради ВиК авария за денонощие без вода остават квартал "Макак" и селата Панайот Волово и Белокопитово, предава Радио Шумен. На сайта си от ВиК - Шумен уточняват, че аварията е в помпената станция "Мадарски конник", както и напомнят, че до 17:00 часа днес е спряна водата на живеещите по улица "Калиакра" и булевард "Мадара" в Шумен.

публикувано на 12.08.24 в 14:13

Разрастващ се пожар пълзи към самоковското село Алино

Пожар е възникнал преди обяд на територията на Държавно горско стопанство Самоков. Огънят, който е засегнал над 300 декара иглолистна гора и млади насаждения, се разраства бързо и има реална опасност да стигне до село Алино, съобщават от Югозападното държавно предприятие. Над 20 служители от горското стопанство с високопроходими противопожарни..

публикувано на 12.08.24 в 14:08

Цветан Цветанов: Участва ли зам.-директор от СДВР в организирането на протеста на служители в МВР?

Недопустима е демонстрацията на служите в МВР, която е изцяло в защита на оставането на Калин Стоянов като министър . Това заяви пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България". "В Закона за МВР много ясно е разписано какви са формите и начините на протест на служителите в МВР, а те са чрез..

публикувано на 12.08.24 в 14:03
Мария Павлова

Мария Павлова би приела да продължи да ръководи правосъдното министерство

Министърът на правосъдието в служебния кабинет на Димитър Главчев би приела да продължи да ръководи ведомството, ако Горица Грънчарова, на която президентът връчи мандат за съставяне на поредното служебно правителство, ѝ отправи такова предложение. Това заяви в Благоевград министър Мария Павлова, която откри нов офис на Агенцията по вписванията..

публикувано на 12.08.24 в 14:00