Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойци от "Ислямска държава" са нападнали лагера "Башика", където има турски войници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористичната групировка "Ислямска държава" е извършила днес нападение срещу лагера Башика в Северен Ирак, в който турски военни обучават кюрдски бойци за борба срещу джихадистите, съобщиха турски медии.

Войниците от лагера Башика незабавно отговорили на нападението на джихадистите, като ги подложили на масивен обстрел. При атаката е било унищожено едно топовно оръдие. С ракета стрингер, изстреляна от базата, бил свален и един дрон на ИДИЛ.

През миналата седмица иракското правителство поиска от Турция да изтегли военните си от Башика и се оплака от действията на Турция пред ООН. Това  предизвика криза между Анкара и Багдат. Но турското правителство отказа. Премиерът Бинали Йълдъръм заяви,че турските военни ще останат в Северен Ирак, докато не бъде премахната заплахата за Турция от страна на "Ислямска държава".

Междувременно източници съобщиха, че терористите от "Ислямска държава" построили шест отбранителни съоръжения около иракския град Мосул, който се смята за столица на терористичната групировка, за да затруднят придвижването на иракските сили, които планират настъпление срещу града, за да бъде освободен от джихадистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Станислав Балабанов за третия мандат: Ще преговаряме с всички, включително независимите Ако..

публикувано на 28.07.24 в 19:13

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено деяние

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието.  Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18
Държавният секретар kd IDY Антъни Блинкcн разговаря с японския външен министър Йоко Камикава (не е в кадър) по време на двустранна среща  в Токио, 28 юли 2024 г.

САЩ с нова структура на военното си командване в Япония - обединен щаб с разширени мисии

САЩ обявиха големи промени в структурата на военното си командване в Япония, за да задълбочат координацията със съюзническите сили. Това стана след разговори в Токио между американския държавен секретар Антъни Блинкън и министъра на отбраната Лойд Остин с японските им колеги Йоко Камикава и Минору Кихара. Двете страни определиха Китай като..

публикувано на 28.07.24 в 17:06

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си. Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР. „Аз от малка съм мечтала да бъда..

публикувано на 28.07.24 в 16:23

България иска от ЕС самолет за гасене на пожара в планината Славянка

България ще се възползва от механизма на Европейския съюз за гражданска защита, за да поиска самолет за справяне с пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница.  Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Стоянов обясни, че огънят се гаси само от въздуха, тъй като засегнатата българска територия е минирана...

публикувано на 28.07.24 в 15:59