Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Кирил е на посещение във Великобритания

патриарх Кирил
Снимка: весник "Дневник"
Главата на руската православна църква патриарх Кирил е на посещение във Великобритания. Визитата се случва в момент, когато отношенията между Москва и Лондон са силно обтегнати заради конфликта в Сирия.

Патриарх Кирил започва 4-дневно посещение на Острова, по време на което ще се срещне с британската кралица и архиепископа на Кентърбъри. Това е първата визита на руски патриарх във Великобритания. От руската православна църква обявиха, че се надяват с посещението да се помогне за укрепване на взаимното доверие между Русия и Великобритания.

Кореспондентът на Би Би Си в Москва, Стив Розенберг, обаче изтъкна, че в момента "взаимното недоверие“ е отличителната черта в отношенията между двете държави. През седмицата външният министър Борис Джонсън призова за протести пред руското посолство в Лондон срещу бомбардировките в сирийския град Алепо, но Москва отхвърли обвиненията и на свой ред обвини министъра в "русофобска истерия“.

Патриарх Кирил е отявлен привърженик на президента Владимир Путин, като веднъж окачестви неговото управление като "Божие чудо“. С неговото посещение се отбелязват също 300 години от присъствието на руската православна църква във Великобритания


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните са определили района като безопасен, сред загиналите и ранените има и служители на цивилните спешни..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ.  Около 1.20 ч. те спрели лека кола на старото околовръстно на града. Пробата за алкохол на 38-годишния..

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията на депутатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и..

публикувано на 13.07.24 в 14:01