Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Може да се наложи КС да се произнесе по казуса за отчитането на резултатите от референдума

В "Прозрачност без граници" отново има сигнали, които показват ниско ниво на подготовка на членовете на секционните избирателни комисии

Снимка: БГНЕС

В рамките на днешните избори сме организирали повече от 100 наблюдатели, които покриват ключови секции в цялата страна, съобщи в ефира на „Хоризонт“ Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници". На горещия телефон на организацията през изтеклите няколко дни са се обаждали граждани с въпроси, свързани най-вече с начините на гласуване:
 

Имаше доста хора, които не бяха наясно с последиците от неизпълнение на задължението за гласуване. Това бяха главно възрастни хора, които трудно се придвижват – възпрепятствани са да отидат до секциите. Бяха изключително притеснени от това, че може да им бъдат наложени глоби – нещо, което, разбира се, не отговаря на правилата на закона.

Всъщност става въпрос за заличаване от изборните списъци, при положение че при два последователни еднакви избора те не гласуват. И след това обаче, те пак имат право да гласуват – просто трябва активно да подходят към това свое право и да бъда записани отново в списъците, обясни Калин Славов.

В "Прозрачност без граници" отново има сигнали, които показват ниско ниво на подготовка на членовете на секционните избирателни комисии. Славов даде пример от София, където в една от секциите не са били наясно, че по време на гласуването трябва да се използват два списъка – един за вота за президент и друг за референдума:

Съгласете се, че това е изключително неприемливо ниво на подготовка на СИК.... нещо, за което ние алармираме много отдавна, отбеляза наблюдателят.

Важно е при гласуването за президент гражданите да внимават да се постави вторият печат върху бюлетината, както и да се откъсва номерът на бюлетината преди пускането й, припомни още Славов и призова гражданите да не пускат бюлетина, в която не са отбелязали нищо – т. е. бяла бюлетина, за да не се създават „изкушения“ за последващи манипулации по тези бюлетини.

По отношение на отчитането на резултатите от националния референдум (общ референдум с три различни въпроса) Славов допусна, че може да се стигне до необходимостта по казуса да се произнесе Конституционният съд:

И  струва ми се тук той трябва да действа  по-бързо от обичайните си темпове на работа. Знаете, че в момента пред него има едно висящо производство (за задължителното гласуване)…..А вече провеждаме избори, без да има еднозначен отговор за това, така че може би тук цялата система трябва да дeйства в едно малко по-високо темпо.

Сигнали за нарушения в „Прозрачност без граници“ приемат на безплатния тел: 0800 11 224

Цялото интервю с Калин Славов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51