Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Германия гласуват в 12 избирателни секции в страната

| обновено на 13.11.16 в 19:58
Снимка: БГНЕС
Без опашки преминава изборният ден в Мюнхен. 
По последни данни 1400  български граждани са гласували за държавен глава в трите секции в Генералното консулство на България в баварската столица, където се намира най-многобройната българска общност в Германия.
Два часа преди края на изборния ден потокът от гласоподаватели в Генералното консулство в Мюнхен не намалява, но все още е рано да се каже дали избирателната активност е по-ниска с първия тур на изборите за президент и вицепрезидент. За да гласуват тук, много български граждани пропътуваха над 100 километра, за да стигнат до най-близката до населеното им място избирателна секция - тази в Мюнхен, но заради добрата организация на изборния процес и помощта на доброволци, избирателите изчакват до пет минути, за да пуснат гласа си.
По данни на Баварската статистическа служба, близо 8 000 български граждани живеят в Мюнхен, а в цялата федерална провинция Бавария те са близо 30 000 души. Изборите се провеждат в 12 избирателни секции в 8 града във Федералната република.

На първия тур на президентските избори броят на гласувалите там беше рекордно висок - 2 100 души, но на избирателите има се наложи да чакат над 2 часа, за да гласуват.

Според Антоанета Тончева, доброволец, който подпомага изборния процес в Германия, причината за по-малкото хора е, че те не припознават нито един от двамата кандидати за свой фаворит. Тончева е пропътувала близо 150 км. от германския град Регенсбург, за да гласува в най-близката до населеното ѝ място секция - тази Мюнхен:
Гласувах, да. Този път много бързо поради това, че в 30 секция няма кой знае колко голям наплив, попълних декларацията си за пет минутки, а така също и гласувах за пет. Според мен, това е протестен вот от липсата на избор за подходящ кандидат, те просто гласуват на инат. Те гласуват в знак на протест с надеждата,  че най сетне нещо ще се промени. Това е вик за промяна според мен.
Ето и част от мненията и настроенията на сънародниците ни в Мюнхен. Запитани защо и за какво гласуват те заявиха:

Вече две години съм в Германия и общо взето гласувам тук, защото искам да се приберем в България, но за да се приберем в България трябва да има някой, който да е по-добър президент и да защитава интересите на младите хора, за да остават в България, а не да заминават в чужбина.
 
За да се оправи България. Искам по-добро бъдеще за детето си. В България трудно мога да го издържам.

Всички се надяваме за едно по-добро бъдеще за България. Аз съм с внучето си и се надявам той да живее по-добре от нас.

Гласувам за един президент, който наистина показва какво представлява истинската България. За съжаление обаче нашето бъдеще е тук.

От една година съм в Германия. Доволен съм. Държавата е добре устроена. Работя на летище Мюнхен. Дошъл съм от Стара Загора. Казвам се Петър Петров. Винаги съм се гордял, че съм българин. Трябва да покажем отношението си към тези, които ни управляват и тези, които ще ни управляват.

Освен въпросът кой ще бъде следващия държавен глава, силно коментирана сред гласуващите българи в Мюнхен е темата дали ще се стигне до предсрочни парламентарни избори. Мнозина смятат, че не е редно да се обвързва вотът за президент със стабилността на правителството. Други прогнозират тежка политическа зима:

Пряка връзка ми е трудно да видя. Не виждам корелация между двете.

Това е още един шанс за хората да дадат своя глас за някаква промяна.

Това, което се случва е изнудване от страна на премиера. Той няма право да предизвиква политическа криза. Това не е хубаво, но аз лично съм готов да я видя.


Ще има голяма политическа криза.

В България ще има стабилност, според мен. Просто нашата държава зависи прекалено много от външни сили и не мисля, че с или без Бойко Борисов в момента нещо радикално в курса на държавата може да се промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а-  три във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:10

Израел съобщи за тактически паузи в боевете в Ивицата Газа

Израелската армия съобщи днес за ежедневни паузи в боевете край маршрут в южната част на Ивицата Газа, за да облекчат доставките на помощи след месеци на предупреждения за гладуващи палестинци, предаде АФП. Съобщението за "локални, тактически паузи на военната дейност" в рамките на деня в района на Рафах идват ден след смъртта на 8 израелски..

публикувано на 16.06.24 в 12:54

Новата седмица започва с максимални температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево , след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около..

публикувано на 16.06.24 в 12:38